Fostul copreşedinte al PNL va fi cercetat în continuare sub control judiciar după ce, marţi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv plângerea acestuia împotriva măsurii controlului judicar impusă de procurorii de la DNA Ploieşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul copreşedinte al PNL a susţinut, marţi, la instanţa supremă, că din punctul sau de vedere campaniile electorale ale PDL s-au finanţat legal şi că nu consideră că este nevoie să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, întrucât ar fi primit 700.000 de euro pentru finanţarea ilegala a PDL. 

Întrebat de ce solicită ridicarea controlului judiciar, Vasile Blaga a spus: “Consider că nu este nevoie de el”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Blaga a refuzat să comenteze declaraţiile fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu sau ale unor lideri politici privind finanţarea campaniilor electorale şi a arătat că, din punctul sau de vedere, campaniile s-au finanţat "corect şi legal”. 

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în cazul cererii lui Vasile Blaga de ridicare a controlului judiciar, măsură dispusă de procurorii DNA Ploieşti.

Senatorul Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL.

În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi. 

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.