Procurorii din Bucureşti cer arestarea preventivă a trei inculpaţi care au înşelat cel puţin 30 de persoane cărora le-au promis permise de conducere. Încă din 2022, cei trei au susţinut că sunt reprezewntanţi au unor şcoli de şoferi sau chiar poliţişti pentru a înşela persoanele interesate. Cereau între 600 şi 1.200 de euro pentru un document.
UPDATE: Cei trei inculpati au fost arestaţi preventiv.
UPDATE: Reprezentanţi ai anchetatorilor au precizat că cele 30 de persoane, considerate persoane vătămate în acest dosar, nu pot fi trase la răspundere penală. Ele ar fi putut fi puse sub acuzare daca ar fi intrat în posesia permiselor şi ar fi condus pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE: ”La data de 22 mai 2024, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale au pus în executare nouă mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Bacău, într-un dosar de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune în formă continuată, prejudiciul fiind de aproximativ 131.200 de lei”, anunţă, joi, Poliţia Capitalei.
Sursa citată a precizat că poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cercetările fiind, ulterior, extinse şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
”Astfel, din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 1 ianuarie 2022 – 21 mai 2024, mai multe persoane ar fi postat pe diferite platforme de socializare anunţuri, cu privire la obţinerea unor permise de conducere autentice, având ca stat emitent atât România, cât şi alte state din Europa, oferind ca modalitate de contactare un număr de telefon, conversaţiile fiind purtate exclusiv prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie online. Din cercetări s-a stabilit că, la momentul în care bănuiţii erau contactaţi de persoanele vătămate, prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase, ori de alte mijloace frauduloase, ar fi reuşit să inducă în eroare persoanele vătămate, cărora le-ar fi solicitat sume de bani, ce erau transferate prin intermediul unor platforme financiare”, au mai transmis poliţiştii.
Aceştia explică faptul că aceste sume erau justificate ca fiind costuri ale demarării procedurii şi expedierii permisului în cauză, fără ca acest lucru să se concretizeze.
”Până la acest moment au fost stabilite aproximativ 47 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind estimat la 131.200 de lei. De asemenea, s-a mai stabilit că o parte dintre persoanele bănuite ar fi deschis conturi bancare în nume proprii, pe mai multe platforme financiare, conturi care ar fi fost folosite de patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, pentru a transfera în mod succesiv banii”, a mai transmis Poliţia Capitalei.
Miercuri au fost puse în aplicare nouă mandate de percheziţie domiciliară, fiind identificate şi ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, respectiv telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, înscrisuri, precum şi 20.000 de lei.
Totodată, au fost depistate şase persoane bănuite, trei dintre acestea, cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare. Ulterior, cei trei bănuiţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propuneri legale.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune în formă continuată.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 au formulat propunere de arestare preventivă pentru trei persoane, acuzate de înşelăciune în formă continuată.
”În perioada 1 ianuarie 2022 – 21 mai 2024, inculpaţii au postat pe diferite platforme de socializare (...) mai multe anunţuri cu privcire la obţinerea, de către persoane interesate, a unor permise de conducere originale. Inculpaţii au indicat ca modalitate de contactare un număr de telefon care permitea transferarea conversaţiilor în aplicaţia WhatsApp”, au transmis procurorii.
Potrivit acestora, cele trei persoane susţineau că sunt reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi sau chiar poliţişti şi trimiteau mesaje temporare cu imaginea unui permis de conducere ce conţinea datele persoanei solicitante.
”Pentru îndeplinirea formalităţilor necesare demarării procedurii necesare de întocmire a pemiselor de conducere şi expedierii acestora, inculpaţii solicitau de la persoanele interesatesume cuprinse între 600 şi 1.200 de euro”, au mai transmis procurorii, menţionând că banii erau trimişi prin Revolut.
Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, fiind depistate permise falsificate. Până acum au fost intrumentate 30 de fapte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.