Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor doi în şedinţă secretă. Procurorul Doru Ţuluş a spus, la ieşirea de la CSM, că Laura Coduţa Kovesi nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură". La rândul său, procurorul Mihaela Moraru Iorga a spus că tensiunile dintre ea şi procurorul şef au părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judicar.
"În şedinţa din data de 4 iulie 2017, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului-şef al DNA privind avizarea revocării domnului procuror Ţuluş Doru Florin şi a doamnei procuror Iorga Moraru Mihaiela din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie", precizează Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Procurorul Iorga: Tensiunile cu Kovesi, după ce am refuzat să dau curs unor solicitări, de exemplu reţinerea lui Udrea
Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii se revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judicar.
Sincer, nici eu nu am înţeles exact ce îmi reproşează doamna procuror şef. (...) Vă pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi am ieşit şi am spus că atât timp cât nu avem aviz pentru arestare, nu se impune reţinerea, ar fi însemnat să facem un circ mediatic. Am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi cred că a fost măsura corectă", a declarat Moraru.
Întrebată dacă Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus că şefa DNA nu cerea niciodată în mod direct, ci "intervenea prin procurorul şef adjunct".
Mihaela Moraru a mai vorbit despre un caz în care "presiunea" a fost de prelungire a măsurii de arest preventiv, deşi acest lucru nu se impunea.
"Am întocmit un referat prin care am adus la cunoştinţă că, din punctul meu de vedere, prelungirea nu se impune. Probele picaseră, martorii nu îşi mai menţionau declaraţiile, documentele apăreau, deşi anterior se menţionase că ele nu există. Am sesizat conducerea şi am spus că există o problemă cu cel care instrumentase ancheta înaintea mea. În final, presiunea a fost de prelungire a măsurii, am apreciat că este un rău mai mic", a explicat procurorul.
Întrebată despre modul în care a fost chemată la testul poligraf, ea a spus că a fost chemată prin citaţie la 10.32 pentru ora 10.30. Tot despre chemarea la testul poligraf, procurorul Doru Ţuluş a spus, la rândul său, că a fost sunat şi i s-a spus: "Excelenţă, hai jos că am adus aparatul"
Procurorul Ţuluş: Kovesi nu m-a iubit niciodată. În ultimul an, DNA a ajuns o caricatură
Procurorul Doru Ţuluş a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiat în cazul cererii de revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că aceasta nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură".
Întrebat dacă el a făcut acele înregistrări de la şedinţa cu procurorul şef al DNA, Ţuluş a negat: "Nu, categoric".
Procurorul Ţuluş a mai spus că Laura Coduţa Kovesi nu l-a "iubit foarte tare niciodată, dar după apariţia acelor înregistrări în presă a început să epureze pe criterii exclusiv subiective".
"Atâta umilinţă n-am suportat, lucrez de 23 de ani în DNA", a mai spus Doru Ţuluş, susţinând că "de un an, DNA a ajuns o caricatură."
"Mie nu mi-a dat nimeni niciodată comandă, nici doamna Kovesi şi nimeni altcineva. O să fac o cerere la Parchet şi o să acţionăm în instanţă. (...) De un an de zile, fără să avem niciun fel de vina, nu noi 3, noi toţi, nici nu repet ce scandaluri se poartă. Am ajuns o caricatură", a afirmat Doru Ţuluş.
În ceea ce priveşte activitatea DNA, Ţuluş a spus: "Uitaţi-vă pe site, uitaţi-vă ce mai iese, ce se mai condamnă. Nu au mai fost dosare mari".
Atât el, cât şi procuroarea Mihaela Iogra au susţinut că în şedinţa CSM nu li s-a acceptat solicitarea privind stabilirea unui termen la care să aducă documentele privind acuzaţiile aduse.
Înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori, cei doi procurori DNA au fost audiaţi într-o şedinţă a plenului CSM, care nu a fost publică. La începutul plenului CSM, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM. Gabriela Baltag este cea care a solicitat audierea celor doi procurori în plenul CSM. "Vă solicit să fiţi de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit şi m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situaţie. Nicio dispoziţie legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări", a spus judecătoarea. Ea a susţinut că audierea celor doi procurori nu interferează "peste procedurile aflate în curs": "Nu am găsit niciun fel de interdicţie legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru".
Procurorul general Augustin Lazăr, dar şi vicepreşedintele CSM Cristian Ban s-au opus audierii în plen a celor doi procurori. "Colegii noştri vor putea fi ascultaţi cu atenţie în cadrul secţiei, fiindcă dumnealor au venit să îşi susţină punctul de vedere în cadrul secţiei şi nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuţie, la o analiză în cadrul Secţiei de procurori", a spus Lazăr. Plenul CSM a decis însă audierea celor doi procurori.
La CSM a ajuns, în jurul orei 11.00, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a susţinut că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.
"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori unde se discută cererea sa de revocare a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.
Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA.
Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.
De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.
Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.