Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special, fiind trimise Parlamentului European primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să aleagă şeful Parchetului European. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, el spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA.
"Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie", a declarat Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro.
UPDATE: „Voi vota în plenul PE în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru poziţia de procuror european! Dacă PSD şi ALDE se pun în calea acestei numiri, nu fac decât să confirme natura penală a regimului lor”, a anunţat şi eurodeputatul Cristian Preda.
„Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecţie. Şah mat dat PSD-ului. În sfârşit exportăm oameni de calitate extraordinară în Uniunea Europeană! Succes, Laura Codruţa Kovesi!”, a scris deputatul USR Iulian Bulai pe Facebook.
El face public şi documentul care atestă această alegere.
Procedura de selecţie a procurorului şef european este una care nu depinde de ţara din care e candidatul şi se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foşti membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, foşti membri naţionali ai Eurojust, membri ai instanţelor naţionale supreme, procurori de nivel înalt şi avocaţi) desemnaţi în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI şi, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul şi Parlamentul European, de comun de acord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.