Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că ”orice decizie CCR produce efecte juridice” şi face referire la Decizia 136 din 20 martie 2018 care vizează modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale. Întrucât parte dintre modificări au fost declarate neconstituţionale, Tudorel Toader afirmă că ”legea nu a fost promulgată, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nu a intrat în vigoare, iar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective”. În consecinţă, până la adoptarea şi intrarea în vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continuă să se aplice în redactarea în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Precizările ministului Justiţiei vin după ce G4Media.ro a publicat un material în care afirmă că unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care Constituţia prevede că mandatele sunt de 9 ani.

Tudorel Toader a postat, sâmbătă, un mesaj pe Facebook intitulat ”Orice decizie CCR produce efecte juridice” şi face referire la Decizia 136 din 20 martie 2018.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Decizia nr.136 din 20 martie 2018 prin care Curtea a stabilit că «dispoziţiile legale criticate, care reglementează posibilitatea înnoirii în funcţie, cu un mandat de 9 ani, a judecătorului care a deţinut deja un mandat corespunzător restului de mandat al unui alt judecător, constituie o încălcare a dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.142 alin. (2) referitoare la interdicţia înnoirii mandatului şi în art.1 alin.(5) din Constituţie. (...) Nu este admis ca, pe calea unei norme infraconstituţionale, legiuitorul să eludeze o interdicţie de natură constituţională. Mai mult, acesta are obligaţia de a elimina din dreptul pozitiv soluţia legislativă constatată ca fiind neconstituţională, precum cea care se regăseşte în actualul art.68 alin.(3) din Legea nr.47/1992, republicată» a fost pronunţată în controlul de constituţionalitate a priori, preventiv, înainte de promulgare. Efectele deciziei – legea nu a fost promulgată, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nu a intrat în vigoare, iar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, scrie Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale se află în procedura de reexaminare pentru punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale, fiind trimisă în data de 23 mai 2018 la Senat.

”Prin urmare, Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale nu a făcut obiectul controlului de constituţionalitate, aceasta putând fi contestată numai în temeiul şi în condiţiile prevăzute de art.146 lit.d) din Constituţie. Legea nr.47/1992, în integralitatea ei, se bucură în continuare de prezumţia de constituţionalitate, care se ataşează oricărui act de reglementare ce face parte din dreptul pozitiv”, mai scrie Toader pe Facebook.

Ministrul Justiţiei afirmă că ”procedura constituţională şi legală este în curs, iar până la adoptarea şi intrarea în vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continuă să se aplice în redactarea în vigoare”.

”Decizia Curţii produce efecte numai pentru viitor, de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, fără să afecteze mandatele în curs”, îşi încheie Toader mesajul.

Legea prin care este sporită imunitatea judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) este parţial neconstituţională, a decis, în 20 martie, CCR. 

G4Media.ro a publicat, vineri, un material în care afimă că unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care în Constituţia prevede că mandatele sunt de 9 ani şi afirmă că CCR ”funcţionează de două luni încălcându-şi propria jurisprudenţă şi, implicit, Constituţia”. 

Potrivit sursei citate, doi judecători au avut, de-a lungul timpului, mandate la CCR mai mari decât se prevede în Constituţie, cel de-al doilea fiind Todorel Toader. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.