Artistul Tudor Chirilă consideră că sentinţele date în dosarul Colectiv sunt “mici pentru o tragedie atât de mare”, precizând că atâta vreme cât statul nu se poate responsabiliza faţă de cetăţeni, este un moment trist pentru România. El consideră că statul este duşmanul numărul unu al cetăţenilor şi că “ne hrănim călăii, practic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tudor Chirilă a fost întrebat, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă în dosarul Colectiv are senzaţia că s-a făcut dreptate.

“Vorba cuiva dintre victimele tragediei de la Colectiv: S-a făcut justiţie, dar nu s-a făcut dreptate. Pentru mine procesul de la Colectiv are valoarea unui proces politic. Atâta vreme cât practic pedeapsa pentru responsabilii funcţionari publici ai statului e de patru ani, cum e cazul primarului Piedone, care va ieşi după un an, că se apropie de 60 de ani sau face 60 de ani, i se reduce o treime. Din punctul meu de vedere, dacă empatia socială şi exerciţiile de substituţie pe care statul trebuie să le facă prin reprezentanţii lui, prin funcţionarii publici ca să se pună în pielea cetăţeanului şi să respecte acest contract social, dacă astea nu există în mod genetic, ele trebuie să existe în baza unei coerciţii”, a menţionat Chirilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El consideră că sunt multe categorii sociale defavorizate în relaţia cu statul de Codul Penal, care prevede nişte pedepse care ajung să ducă în derizoriu tragedii cum a fost cea de la Colectiv.

“Atâta vreme cât pedepsele sunt atât de mici pentru o tragedie atât de mare, cât lumea nu înţelege că da, nu a fost vinovat în mod direct, dar până la urmă este răspunzător de gestionarea unui sistem criminal care nu a putut să facă altceva decât să tolereze defecţiune după o defecţiune, care a dus la această tragedie. Vorbim de autorizări şi aşa mai departe. Atâta vreme cât oamenii care lucrează la stat şi funcţionarii publici nu au şi nu se responsabilizează sau nu sunt responsabilizaţi printr-un Cod Penal... Şi aici noi vorbim de fapt de o grămadă de categorii sociale din România care sunt defavorizate în relaţia cu statul de acest Cod Penal cu nişte pedepse care ajung să ducă aceste tragedii în derizoriu”, a adăugat Chirilă.

El crede că este un moment trist dacă statul nu se poate responsabiliza faţă de cetăţenii lui.

“Atâta vreme cât statul nu se poate responsabiliza faţă de cetăţenii lui, cred că este un moment trist pentru România. Cred că nici nu mai putem să vorbim de al doisprezecelea ceas, al doisprezecelea ceas a trecut pentru România. Te uiţi la chestia asta şi ce ne putem aştepta dacă procesul de la Colectiv a mers aşa, ce putem să aşteptăm de la aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de la 10 august sau de la Mineriadă sau de la Revoluţie nu mai vorbesc. Adică, statul este duşmanul numărul unu al cetăţenilor care îl hrănesc. Ne hrănim călăii, practic”, a explicat Tudor Chirilă.

“În momentul ăsta încrederea este la cote zero, dar datoria noastră este să sperăm, pentru că altfel o luăm razna. După aceşti doi ani de pandemie, care au împărţit populaţia în două tabere vizavi de vaccinuri şi în care poate oameni care gândeau la fel şi care poate au fost în stradă în Piaţa Victoriei, au ajuns pe poziţii antagonice. Fiecare a luat o parte, fiecare apoi a intrat într o tabără şi această pandemie nu a făcut altceva decât să ne să ne împartă şi mai mult şi să ne depărteze de la obiectivele care cumva au scos atâtea zeci de mii de oameni în stradă pe bună dreptate. Adică, o ţară lipsită de corupţie, o ţară cu valori respectate, o ţară cu stat de drept, o ţară cu justiţie. E greu de crezut în momentul ăsta. Ai datoria să speri, dar te uiţi şi vezi că de fapt se petrece o restauraţie totală care are ca scop doar conservarea puterii politice în mâinile celor care de 32 de ani au adus ţara asta în situaţia în care este acum şi practic au slăbit statul până la momentul pe care îl vedem chiar acum”, a afirmat artistul.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare. De asemenea, au fost condamnaţi patronii firmei de artificii, doi angajaţi ISU şi doi pirotehnişti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.