Tribunalul Constanţa a amânat, miercuri, pentru 29 martie, pronunţarea asupra contestaţiei făcute de DNA la decizia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, dată în urmă cu o lună de către Judecătoria Medgidia. Fratele fostului preşedinte a adus în discuţie în faţa instanţei problemele de sănătate, întrebând retoric ”ce dovezi de îndreptare aşteaptă doamna procuror” de la el.
Tribunalul Constanţa a judecat, miercuri, contestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, amânând cu o săptămână pronunţarea, pentru data de 29 martie.
La şedinţa de miercuri, procurorul DNA Nadia Zlate a cerut admiterea contestaţiei şi desfiinţarea sentinţei instanţei de fond, apreciind că nu au fost îndeplinite criteriile subiective pentru ca Mircea Băsescu să fie eliberat. Zlate a afirmat că nu au fost date suficiente dovezi de îndreptare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reprezentantul DNA a mai precizat că Mircea Băsescu a efectuat în regim de detenţie aproximativ un an şi două luni din condamnarea de patru ani, spunând că dacă nu s-ar lua în considerare cele şapte luni petrecute în arest la domiciliu, atunci fracţia obiectivă nu ar fi îndeplinită.
De cealaltă parte, avocatul lui Mircea Băsescu Nelu Taşcă a susţinut că sunt îndeplinite atât criteriile obiective, cât şi cele subiective pentru ca acesta să fie eliberat condiţionat. El a spus că în 2 noiembrie 2016, Tribunalul Constanţa a concluzionat că Mircea Băsescu îndeplineşte condiţiile obiective de eliberare condiţionată, instanţa apreciind atunci că s-ar mai impune încă trei luni de detenţie până când poate formula o nouă cerere. Taşcă a mai precizat că din cele 486 de zile de închisoare pe care clientul său trebuie să le execute, acesta a stat în regim de detenţie 187 de zile, apropiindu-se de jumătatea pedepsei, în condiţiile în care legea îi permite să fie eliberat condiţionat după executarea unei treimi din aceasta.
La rândul său, Mircea Băsescu a adus în discuţie în faţa instanţei problemele de sănătate cu care se confruntă, povestind că în 2002 a suferit o operaţie pentru montarea a patru by-pass-uri, iar anul trecut a făcut o coronarografie, specialiştii contatând că acestea ori sunt obturate ori nu mai există. Medicii i-au recomandat o nouă intervenţie încă din toamna anului trecut, a povestit fratele fostului preşedinte, spunând că a amânat în speranţa că va fi eliberat condiţionat. De asemenea, Mircea Băsescu a mai spus că în acest an a fost diagnosticat şi cu diabet. El a afirmat că a stat o lună la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, principala problemă cu care s-a confruntat fiind cea a lipsei medicamentelor, el primind nişte înlocuitori la tramanteul recomandat. El a declarat că a făcut cerere pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare, care i-a fost admisă, dar cu toate acestea în ultimele cinci zile nu a mai primit niciun medicament.
Mircea Băsescu a mai menţionat că a participat la toate activităţile din penitenciar, mai puţin la un meci de fotbal şi la un turneu de tenis de masă deoarece nu i-a permis starea de sănătate.
”Ce dovezi de îndreptare aşteaptă doamna procuror de la mine? Să-mi spună! Să salvez un copil de la moarte, să ajut un agent, spuneţi-mi!” a afirmat Mircea Băsescu.
Procurorii anticorupţie au contestat în 17 februarie decizia dată cu o zi mai devreme de Judecătoria Medgidia, care a admis solicitarea formulată de către Mircea Băsescu, hotărând că acesta poate fi liberat condiţionat. Atunci, Judecătoria Medgidia decisese că solicitarea este întemeiată.
“Instanţa apreciază că aceasta este întemeiată şi va fi admisă, fiind întrunite cerinţele art. 59 Cod Penal, întrucât condamnatul a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei pe perioada detenţiei, fapt ce dovedeşte dobândirea capacităţii concrete de mobilizare şi responsabilizare în sensul reintegrării sale licite în societate”, se preciza în motivarea instanţei.
Mircea Băsescu a mai cerut să fie liberat condiţionat şi în toamna anului trecut, decizia Judecătoriei Medgidia fiindu-i favorabilă şi atunci.
Astfel, în data de 6 octombrie 2016, Judecătoria a admis solicitarea, dar sentinţa a fost atacată la Tribunalul Constanţa. Instanţa a decis să admită contestaţia DNA, iar Mircea Băsescu a rămas în penitenciar. Mai mult, Tribunalul Constanţa a hotărât atunci ca Mircea Băsescu poate formula o nouă cerere de liberare condiţionată după 1 februarie 2017.
De asemenea, tot în urmă cu o lună, a fost schimbat şi regimul de detenţie pentru Mircea Băsescu de la semideschis la deschis, el fiind mutat de la Penitenciarul Poarta Albă la secţia exterioară a acestuia de la Valu lui Traian.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.
În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.