Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după audierea sa în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă, că procurorii le-au cerut celor pe care i-au audiat în alte dosare să facă denunţuri în cazul său, ceea ce arată că se urmăreşte altceva decât un proces corect, în condiţiile în care este nevinovat şi acuzaţiile care i se aduc sunt nereale şi nefondate. Tăriceanu a precizat că procurorii "fac o vânătoare” şi el nu este singurul în această situaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a spus, după ce a fost audiat în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, că procesul îşi urmează cursul şi alţi martori din dosar vor fi audiaţi, pentru a se putea lămuri toate aspectele care sunt incriminate şi toate acuzaţiile pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i le aduc.

Întrebat cât de importantă este audierea lui Remus Truică în dosarul său, Tăriceanu a spus că acesta trebuie să dea o declaraţie completă în faţa instanţei, în condiţiile în care a mai fost audiat, dar declaraţia lui nu a fost menţionată în cauză pentru că „nu era favorabilă acuzaţiilor aduse de procurori şi s-a încercat să fie eludată”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tăriceanu a precizat că a obţinut în instanţă un termen de judecată mai scurt, ceea ce arată că nu încearcă să prelungească procesul.

Întrebat dacă Ioana Valmar, fosta sa soţie, ar putea să îl ajute în acest dosar, Tăriceanu a spus: „Eu nu am nevoie să mă ajute nimic, pentru că sunt nevinovat în acest dosar, iar ceea ce vreau să se reţină este numai adevărul şi faptul că acuzaţiile aduse de procurori sunt nereale, nefondate şi chiar lipsite de orice fel de fundament în realitate”.

„Este un fel de proces de intenţie, adică procurorii de la noi ar fi mulţumiţi să declarăm ce şi-ar dori ei. Ar trebui să intuim, probabil, ce şi-ar dori ei, pentru ca eventual să ne şi autoincriminăm. Este o inovaţie interesantă aceasta în România”, a mai spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai arătat că a primit informaţii că în alte dosare procurori le-au cerut celor pe care i-au audiat să facă denunţuri pe numele său.

„Aceste lucruri sunt recent, aş spune în ultimele două săptămâni, şi cred că este evident că se urmăreşte cu totul şi cu totul altceva decât un proces corect. Hotărârea va fi dată de instanţă, dar este clar că procurorii fac ceea ce se numeşte vânătoare, şi nu sunt singurul în această situaţie, din păcate, în România. Consideră că este inacceptabil acest comportament din partea procurorilor, care înceară să smulgă denunţuri de la cei care sunt anchetaţi împotriva anumitor persoane”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă îi este frică de DNA, Tăriceanu a spus: "Atât de frică îmi este că, după cum aţi văzut, de doi ani de zile nu am pregetat să arăt modul defectuos în care funcţionează DNA. Vă aduc aminte că, recent, o dată cu anchetarea de către DNA a membrilor Guvernului în legătură cu emiterea Ordonanţei 13, am fost cel care a făcut sesizarea la Curtea Constituţională. Deci aşa de frică îmi este că tot eu fac sesizarea împotriva lor. Şi eu cred că DNA trebuie să înţeleagă că este o instituţie care trebuie să respecte şi ea Constituţia şi legile, şi, evident, nu în ultimul rând, drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

Preşedintele Senatului a mai spus că nu este pentru prima dată când procurorii încearcă să obţină informaţii care să îl incimineze, iar acest lucru arată modului în care funcţionează DNA, „care este un fel de poliţie politică în România”.

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016, de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.