Ministrul Justiţiei Stelian Ion a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei române şi i-a încurajat pe magistraţii care îşi doresc schimbări în sistem să „îşi asume cu curaj” funcţii de conducere şi să sprijine că reforma din Justiţie care „nu mai poate aştepta”.
„La mulţi ani Justiţiei române! Cu ocazia Zilei Justiţiei române le adresez astăzi la mulţi ani tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul vastului domeniu al justiţiei! Fără o justiţie independentă, puternică, fermă şi eficientă toate eforturile societăţii noastre pentru modernizare şi reformă pot fi compromise. Deşi hulită aproape zilnic, lovită, de multe ori nemeritat, din toate părţile, inclusiv din interior, Justiţia română a reuşit să protejeze statul de drept şi să ne menţină ca ţară pe o linie democratică, europeană, în momente în care aceste valori păreau periclitate grav. Sigur, Justiţia este afectată de probleme cronice, reale, care îi scad din credibilitate şi eficienţă: durata mare a proceselor, volumul de activitate a instanţelor şi parchetelor, posturile insuficiente de magistraţi şi personal auxiliar, dezvoltarea neunitară a sistemului judiciar, lipsa de coeziune în cadrul profesiilor juridice sunt doar câteva dintre ele”, a scris Stelian Ion, duminică pe Facebook.
El a adăugat că MJ e preocupat de digitalizarea instanţelor, de asigurarea mijloacelor logistice pentru buna desfăşurare a activităţii judiciare cât şi de o o legislaţie coerentă în domeniul justiţiei.
„Preocupările noastre, la Ministerul Justiţiei, sunt în direcţia creşterii ritmului digitalizării instanţelor, interconectării instituţiilor care au domenii de activitate care se intersectează, asigurării mijloacelor materiale şi logistice pentru buna desfăşurare a activităţii judiciare, precum şi a coerenţei legislaţiei în domeniul justiţiei. Reforma sistemului judiciar nu mai poate aştepta! România este pe punctul de a face un important salt calitativ, spre modernizare. Atragerea eficientă a fondurilor europene, stimularea economiei, realizarea unor proiecte mari de investiţii nu se pot realiza cu succes decât dacă justiţia funcţionează bine şi dacă regulile sunt respectate. Nu toţi actorii implicaţi au dorinţa şi interesul de a respecta aceste reguli. Cu siguranţă unii privesc acest context ca fiind favorabil îmbogăţirii realizate prin încălcarea legii, iar această atitudine ar putea risca să ne încetinească ritmul de dezvoltare. Soluţia nu este aceea de a slăbi vigilenţa, ci dimpotrivă. Banul public trebuie cheltuit eficient şi corect. Lupta împotriva corupţiei trebuie continuată şi întărită!”, a completat Stelian Ion.
El i-a încurajt pe magistraţi să fie fermi în aplicarea legii şi să nu se lase intimidaţi oricât de mari ar fi presiunile.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Profit de această ocazie pentru a-i încuraja pe magistraţi să fie fermi în aplicarea legii, să nu se lase niciodată intimidaţi, indiferent cât de mari ar fi presiunile la care ar putea fi supuşi, fie că vin din afara sau din interiorul sistemului judiciar, să semnaleze neregulile pe care le constată. Să fie permanent conştienţi de rolul esenţial pe care îl au în societate şi de faptul că, prin soluţiile lor, influenţează în mod nemijlocit viaţa oamenilor şi direcţia către care ne îndreptăm cu toţii. Criticile aduse uneori de societatea civilă la adresa justiţiei sunt generate de aşteptările mari, legitime, pe care oamenii le au de la justiţie. Mulţi dintre cei care critică uneori justiţia au ieşit în stradă pentru a proteja Justiţia şi independenţa magistraţilor. Magistraţii nu trebuie să fie descurajaţi de aceste critici, ci trebuie să înţeleagă mesajul dat de societate şi să răspundă acestor critici prin soluţii corecte, date în baza legii, a probelor şi a propriei conştiinţe. Justiţia este, în definitiv, un serviciu public, iar beneficiarii sunt justiţiabilii şi societatea în ansamblul său. Îi încurajez, de asemenea, pe magistraţii care simt că au ceva de spus şi care îşi doresc schimbări în bine în sistemul judiciar să facă un pas în faţă şi să îşi asume cu curaj funcţii de conducere”, a mai explicat ministrul Justiţiei.
Acesta a mai precizat că are obiective clare, degrevarea instanţelor de judecată şi ridicarea MCV fiind printre ele.
„Îi chem pe cei care au vocaţie, dar şi o bună pregătire teoretică să se înscrie la concursul de admitere în magistratură care va fi organizat în curând. Avem obiective clare: degrevarea instanţelor de judecată, ridicarea MCV şi continuarea monitorizării statului de drept prin mecanismul Rule of Law, modernizarea şi eficientizarea justiţiei din România. Cei care depun eforturi pentru a ne ţine în loc, promovând un sistem judiciar autarhic, îşi irosesc energia pentru că nu vor putea împiedica modernizarea Justiţiei şi nici nu ne vor deturna de pe calea europeana pe care am ales-o”, a conchis Ion.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.