Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că a desemnat un magistrat care să ţină legătura cu autorităţile din Italia, ţară în care se duc tot mai multe nume sonore care au condamnări în România sau sunt cercetate penal.
Stelian Ion a fost întrebat, duminică, la Prima TV, de Sebastian Zachmann, realizatorul emsiunii Insider Politic, ce face statul roman având în vedere că tot mai mulţi condamnaţi în ţară se refugiază acolo şi a afirmat: ”De curând am selectat un magistrat de legătură pentru Italia care se va interesa de toate aceste probleme. Sunt foarte mulţi care sunt trimişi în ţară. Procedura, în general, merge bine, dar iată, sunt nume sonore care prin anumite metode reuşesc nu doar să rămână în Italia, nu doar să obţină recunoaşterea hotărârii, ci şi executarea în Italia pentru că, spre exemplu, în cazul Strutinsky s-a obţinut recunoaşterea şi acea persoană execută în Italia, dar execute (…)Din ce în ce mai dese au fost aceste cazuri în care am văzut hotărâri recunoscute acolo, unele decizii date aici cu executare, comutată pedeapsa, transformată în pedepse cu suspendare şi eliberaţi aceşti oameni pentru că acolo legislaţia este mai favorabilă”.
Ministrul Justiţiei a adăugat că aceşti infractori au plecat din ţară, profitând de libertatea de mişcare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Aceşti infractori, profitând de libertatea de mişcare au plecat din ţară, au ajuns să facă solicitări acolo şi să beneficieze de legea mai favorabilă din acele state, având la bază nişte decizii, nişte hotărâri judecătoreşti luate de instanţele de acolo”, a declarat Stelian Ion.
Stelian Ion a mai explicat că a discutat aceste probleme inclusiv cu omologul său din Italia.
”Sunt două proceduri diferite, extrădarea care se aplică faţă de statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi mandatul european de arestare care nu se aplică doar mandatelor de arestare preventivă, ci şi pedepselor date de instanţele judecătoreşti. Aceatsă procedură a mandatului european de arestare, adică în statele UE, cum este şi Italia nu implică Ministerul Justiţiei, decât atunci când este solicitat de instanţele care au o legătură directă. Adică instanţa din România solicită instenţei din Italia sau invers. De cle mai multe ori se face o legătură între instanţe. Dacă avem o problemă avem cu aplicarea legii în statele membre, nu doar în România. De aceea am fpcut această selecţie şi şi-a început activitatea magistratul de legătură, am avut deja două discuţii cu ministrul Justiţiei din Italia, exprimându-i aceste nemulţumiri ale noastre”, a mai precizat ministrul Justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.