Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că doreşte să aibă un dialog cu omologul său din Italia, după ce au existat hotărâri judecătoreşti pronunţate în România, dar care au avut un deznodământ poate neaşteptat în Italia, dorind astfel să fie găsite cele mai bune soluţii pentru reglementarea acestei situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
La sfârşitul lunii noiembrie, sentinţa Curţii de Apel Napoli de a nu îl extrăda în România pe fugarul Dragoş Săvulescu a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian, potrivit unui răspuns al Ministerului italian al Justiţiei, la solicitarea G4media.ro. Fostul acţionar de la Dinamo, Dragoş Săvulescu, figurează pe site-ul Poliţiei Române la persoane urmărite, fiind vizat de un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, după ce, la începutul anului trecut, a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro.
De asemenea, la jumătatea lui decembrie, avocatul italian Cristian di Giusto a declarat pentru publicaţia Qmagazine.ro că instanţa Curţii de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze în România pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată în România la 4 ani de detenţie cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, inculpat chiar de ea pe când era procuror de caz DIICOT.
 
“Au existat unele situaţii în care hotărâri judecătoreşti pronunţate în România au avut un deznodământ poate neaşteptat pentru noi, în special în Italia, şi predecesorul meu, domnul ministru Cătălin Predoiu, a solicitat un punct de vedere în cadrul ministerului, s-a formulat acel punct de vedere, l-am primit în urma solicitărilor pe care la rândul meu le-am făcut şi urmează în perioada următoare să am o întrevedere, să am un dialog cu omologul meu din Italia astfel încât să găsim cele mai bune soluţii pentru a reglementa această situaţie, pentru a le aduce la cunoştinţă şi domniilor lor această problemă pe care o avem”, a declarat Stelian Ion joi, într-o conferinţă de presă. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a precizat că relaţiile între autorităţi sunt foarte bune şi este vorba de cazuri punctuale, nu de o chestiune sistemică. 
“Vreau să vă spun doar că în general relaţiile noastre sunt foarte bune, relaţiile între autorităţi, înmarea majoritate a cazurilor nu intervin astfel de probleme şi nu putem vorbi de o chestie sistemică, sunt cazuri punctuale care pentru noi sunt foarte importante pentru că e vorba de dosare de răsunet, să spun aşa, dar la nivel de sistem nu există astfel de probleme”, a mai afirmat ministrul Justiţiei. 
El doreşte ca aceste probleme să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor italiene. 
“Ce îmi doresc eu este să nu rămânem la stadiul de declaraţii în România, să aducem la cunoştinţă aspectele problematice pentru noi şi autorităţilor italiene, bineînţeles, care au deplină jurisdicţie şi peste care nu se poate interveni în nici un fel. Însă pe chestiuni legate punctual care ţin de aprecierea autorităţilor din Italia cu privire la legăturile strânse dintre persoanele condamnate prin hotărâri judecătoreşti din România şi statul italian în privinţa aceasta ar putea exista o colaborare mai strânsă între autorităţi astfel încât să ne solicite un punct de vedere care să stea la baza unor decizii în acest sens”, a mai transmis Stelian Ion.
 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.