Şeful DNA, Crin Bologa, afirmă, referindu-se la faptul că ministrul Justiţiei s-a antepronunţat cu privire la o sentinţă, susţinând că un inculpat ar fi fost achitat, deşi nu există o decizie definitivă în acest caz, că are încredere în judecători. ”Astfel de interpretări se pot face, am avut şi noi cazuri în care diferite persoane publice au transmis semnale către DNA, ce ar trebui şi cum ar trebui să facem şi nu s-a întâmplat nimic cu dosarul într-un sens sau în alt sens în funcţie de poziţiile publice ale anumitor oameni”, afirmă Bologa în acest context.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă crede că ministrul Justiţiei a periclitat soluţia în dosarul instrumentat de DNA care îl vizează pe Dan Hosu, şeful fostei şefe a DIICOT Giorgiana Hosu, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a răspuns că are încredere în judecători.

”Eu cred că judecătorii sunt destul de echilibraţi, de puternici şi vor soluţiona cauza în conformitate cu legea. Şi vreau să vă spun că astfel de interpretări se pot face, am avut şi noi cazuri în care diferite persoane publice au transmis semnale către DNA, ce ar trebui şi cum ar trebui să facem şi nu s-a întâmplat nimic cu dosarul într-un sens sau în alt sens în funcţie de poziţiile publice ale anumitor oameni”, a declarat Bologa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta a precizat că au fost cazuri în care instituţia a şi luat poziţie publică, prin comunicate de presă, sau prin drept la replică.

”Ne-am făcut treaba. Eu cred că judecătorii îşi vor face treaba, am încredere deplină, alfel nu am mai trimite dosare în instanţă. (...) Deci am încredere că se va da o soluţie corectă, legală”, a afirmat Crin Bologa.

În 18 ianuarie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat la Europa FM că fostul poliţist Dan Hosu, deferit justiţiei într-un dosar instrumentat de DNA, a fost achitat, afirmaţia ministrului fiind făcută în contextul în care nu există o soluţie definitivă a judecătorilor în acest caz.

Ulterior, Predoiu şi-a cerut scuze public, justificând că avea informaţia ”din surse neoficiale” şi nu a verificat.

Acesta a reafirmat ”principiul independenţei justiţiei”, pe care susţime că l-a respectat în toată activitatea mea.

Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

În 24 septembrie 2020, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Hosu pentru acuzaţiile trafic de influenţă şi dare de mită şi l-a condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi la 1 an şi şase luni de detenţie pentru  instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare sporită cu 1/3 din cuantumul celeilalte pedepse (pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare), rezultând 3 ani de închisoare.

Decizia nu este definitivă, Curtea de Apel Bucureşti fiind aşteptată să se pronunţe în 7 februarie în acest dosar.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.