Procurorii au trimis în judecată, în 2016, politicieni, afacerişti de top, poliţişti, înalţi funcţionari publici, judecători, traficanţi de copii, "terorişti” sau medici, cu toţii fiind acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave. News.ro vă prezintă cei mai importanţi inculpaţi trimişi în judecată în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe 26 ianuarie era trimis în judecată de procurorii DNA senatorul PSD Dan Şova în dosarul CET Govora, el fiind acuzat că a cerut 10.000 de euro pe lună de la o firmă de avocatură pentru a încheia contracte de asistenţă juridică cu firma de stat. CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului cu suma de 1.301.410 de lei.

Dan Şova (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Dan Şova (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Pe 1 februarie era trimis în judecată Adrian Bărăscu, chestor de poliţie, şef al Oficiului Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM), după ce, cu complicitatea altor zece subordonaţi, ar fi cheltuit ilegal fonduri operative în valoare de 553.769 de lei, bani destinaţi martorilor cu indentitate protejată care au intrat în programul Poliţiei după ce au dat declaraţii împotriva unor persoane deosebit de periculoase.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Adrian Bărăscu (Foto: Captură video)
Adrian Bărăscu (Foto: Captură video)

Pe 5 februarie 2016 era trimisă în judecată Geanina Terceanu, judecător la Tribunalul Bucureşti, după ce ar fi luat mită 195.000 de euro pentru o soluţie de achitare în dosarul transferurilor de fotbalişti. Pusă în faţa mai multor denunţuri, Terceanu a recunoscut faptele.

Pe 1 aprilie au fost trimişi în judecată fraţii Radu şi Alexandru Mazăre, fost primar al Constanţei, respectiv senator PSD, sub acuzaţia că au primit de la un om de afaceri de origine israeliană 175.000 de euro pentru a oferi firmei conduse de Morgenstern Avraham construirea campusului social Henry Coandă.

Radu Mazăre (Foto:Inquam Photos/ Octav Ganea)
Radu Mazăre (Foto:Inquam Photos/ Octav Ganea)

Pe 12 apilie erau trimişi în judecată de procurorii anticorupţie Daniel George Tudor, fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Anca Doina Tudor, soţia sa şi senator PNL, după ce ar fi cerut trei milioane de euro de la un om de afaceri pentru a falsifica un control la o firma de asigurări.

Pe 26 aprilie au fost trimişi în judecată omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu sub acuzaţia de spalare de bani, după ce au emis mai multe facturi false, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 11,4 milioane de lei.

Ioan Niculae (Foto:Inquam Photos/ Octav Ganea)
Ioan Niculae (Foto:Inquam Photos/ Octav Ganea)

Pe 28 aprilie 2016 erau trimişi în judecată de către procurorii Parchetului instanţei supreme patronii Clubului Colectiv. George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost acuzaţi de ucidere din culpă după moartea a 64 de tineri în incendiul produs în clubul administrat de ei.

Pe 5 mai 2016 era trimis în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone după ce ar fi eliberat acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Cristian Popescu Piedone (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Cristian Popescu Piedone (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Pe 11 mai a fost trimis în judecată senatorul UNPR şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea după ce ar fi aprobat cheltuirea a 410.000 de lei din fondurile operative ale DIPI pentru a achiziţiona un autoturism A8 pentru folosul personal.



Pe 12 mai era trimisă în judecată de procurorii DIICOT Roxana Elena Onu, o mamă acuzată de trafic de minori după ce şi-a abuzat sexual bebeluşul pe internet contra cost.

În aceeaşi lună era trimis în judecată vicepreşedintele PNL Ludovic Orban după ce ar fi pretins 50.000 de euro de la un om de afaceri pentru sprijin în campania electorală, Orban fiind, la momentul respectiv, candidatul liberalilor pentru Primăria Capitalei.

Pe 18 mai 2016, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Szocs Zoltan şi pe Beke Istvan Attila, acuzaţi că au pus la cale confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public de 1 Decembrie 2015.

Pe 15 iunie 2016 era trimis în judecată Constantin Niţă, deputat PSD şi fost ministru al Energiei, după ce ar fi cerut şi primit 5 sută din valoarea unui contract de achiziţii publice, adică aproximativ 100.000 de euro pentru a încheia contractul cu omul de afaceri denunţător în cauză.

În aceeaşi lună a fost trimis în judecată fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu după ce ar fi cerut un teren în valoare de 1,4 milioane de euro pentru a retroceda o suprafaţă revendicată de un fost proprietar.

În 21 iunie era trimisă în judecată de către procurorii Parchetului instanţei supreme doctoriţa Delia Mariana Podea, acuzată că a efectuat studii clinice fără consimţământul pacienţilor şi a consemnat în documentele întocmite aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.

Pe 29 iunie era trimis în judecată deputatul Sebastian Ghiţă, alături de un prim-procuror şi doi ofiţeri de poliţie din Prahova, demnitarul fiind acuzat de dare de mită, şantaj şi spălare de bani.

Pe 7 iunie 2016 era trimis în judecată preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sub acuzaţia de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. El este acuzat că a dat declaraţii false în dosarul retrocedării frauduloase a Fermei Băneasa în care sunt judecaţi mai mulţi oameni de afaceri români şi străini.

În aceeaşi lună a fost trimisă în judecată şi Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei, acuzată de luare de mită şi spălare de bani după ce ar fi primit mai multe "donaţii” de la omeni de afaceri care aveau contracte publice în derulare cu Primăria Craiova.

Pe 18 octombrie era trimis în judecată viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Bogdan Olteanu (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Pe 28 noiembrie 2016 era trimis în judecată de DNA senatorul liberal Vasile Blaga, sub acuzaţia de trafic de influenţă. El ar fi primit 700.000 de euro de la un om de afaceri pentru acodarea mai multor contracte publice.

În aceeaşi lună erau trimişi în judecată, în dosarul "Barocamera”, mai mulţi medici, printre care şi Ioan Lascăr, şeful clinicii de chirurgie plastică din cadrul spitalului Floreasca, după ce ar fi achiziţionat echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.