Peste 40 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţii Murfatlar, ai unor firme distribuitoare şi funcţionari de la ANAF, sunt vizate în dosarul de corupţie şi evaziune fiscală cu prejudiciu de 600 de milioane de lei, faptele cercetate fiind legate de modul în care producătorul de băuturi alcoolice a încheiat contracte cu firme, au declarat luni, pentru News.ro, surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit surselor citate, societatea Murfatlar ar fi încheiat contracte pe termen lung, în care nu era trecut preţul finit al produselor din must sau fermentaţie.

În dosarul în care luni procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie au făcut 28 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova la sediile unor firme din industria viticolă ar fi vizate 44 de persoane, printre acestea fiind şi funcţionari de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În anchetă ar fi vizată atât societatea Murfatlar, cât şi acţionarul principal al acesteia, Euroavipo, şi firme controlate de Emanuel Dobronăuţeanu, au precizat sursele citate.

În urma percheziţiilor vor fi audiate cel puţin 20 de persoane, printre acestea fiind şi George Ivănescu, unul dintre acţionarii societăţii Murfatlar, care ar fi suspectat de o tentativă de recuperare a taxei pe valoarea adăugată.

Omul de afaceri George Ivănescu a fost adus cu mandat la DNA şi este audiat de aproximativ trei ore. 

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, percheziţiile au avut loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi evaziune fiscală, fapte care ar fi fost comise în perioada 2010-2014.

George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul din primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor.

Murfatlar România SA, companie intrată în insolvenţă în martie 2012,  are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău - de asemenea în insolvenţă -, controlată, în acte, de o firmă offshore din Insulele Virgine.

În martie 2014, instanţa a dispus sechestrul asigurător, "în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune", pe acţiuni în valoare de 1,38 milioane lei.

În 2015, Murfatlar România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 124,4 milioane lei şi un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.