Raportul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) menţionează eforturile pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi al Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor, arătâd că implementarea noilor legi privind sistemul judiciar adoptate şi promulgate în 2022 este promiţătoare până în prezent, dar autorităţile române trebuie să rămână vigilente. CSM ”ia act cu satisfacţie” de progresele evidenţiate de GRECO, care au dus la consolidarea independenţei justiţiei, urmare a actelor normative intrate în vigoare în anul 2022 şi a măsurilor adoptate pentru implementarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”GRECO concluzionează că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător opt din cele
treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi toate recomandările din Raportul de Follow-up la Raportul Ad-hoc (Raportul adoptat conform Regulii 34)”, se arată în raport.
 
De asemenea, toate cele cinci recomandări conform Regulii 34 au fost implementate satisfăcător sau tratate într-o manieră satisfăcătoare.
 
Potrivit sursei citate, cu privire la membrii Parlamentului, este ”profund regretabil” că de la ultimul raport de conformitate nu a fost înregistrat niciun progres cu privire la cele cinci recomandări pendinte. Este important ca transparenţa procesului parlamentar să fie în continuare îmbunătăţită şi ca utilizarea procedurii de urgenţă să fie redusă. În continuare trebuie abordate conflictele de interese şi regulile cu privire la modul în care membrii Parlamentului interacţionează cu lobbiştii şi trebuie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii Parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate.
 
”Cu privire la judecători şi procurori, eforturile depuse pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi al Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor au fost pozitiv reţinute acum în implementarea noilor legi privind sistemul judiciar adoptate şi promulgate în 2022. Implementarea lor de până acum este promiţătoare, cu toate acestea GRECO încurajează autorităţile române să rămână vigilente”, scrie în raport.
 
Totodată, GRECO salută faptul că au fost adoptate măsuri legislative care sunt într-o foarte mare măsură în conformitate cu cele două recomandări restante formulate de GRECO în cadrul Procedurii Regulii 34 (Ad-hoc).
 
”În mod special, noile legi din 2022 privind sistemul judiciar au mers spre asigurarea unei independenţe mai puternice pentru procurori şi activitatea lor. Acestea au asigurat de asemenea claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erori judiciare. În ceea ce priveşte independenţa parchetelor, GRECO reţine că sunt întreprinse demersuri pentru introducerea de garanţii suplimentare, rezultând din munca unei echipe române de experţi la nivel înalt, care a abordat recomandările
pendinte ale Comisiei de la Veneţia, câteva dintre acestea vizând problematica independenţei parchetelor. GRECO salută evoluţiile privind judecătorii şi procurorii şi încurajează autorităţile române să continue eforturile privind demersul în curs şi să informeze cu privire la rezultatele acestuia”, arată sursa citată.
 
CSM arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că Raportul privind România adoptat în urma celei de-a patra runde de evaluare vizând prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor a fost publicat de Consiliul Europei.
 
”Potrivit acestui raport, cu referire la sistemul judiciar şi la aspectele privind integritatea judecătorilor şi procurorilor, au fost apreciate eforturile depuse pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi al Inspecţiei Judiciare ca urmare a implementării noilor legi ale justiţiei adoptate în anul 2022”, explică CSM.

Totodată, GRECO a evidenţiat îndeplinirea ultimelor două recomandări din Raportul follow-up la Raportul ad-hoc (Regula 34), dat fiind rolul noilor acte normative privind sistemul judiciar în asigurarea independenţei procurorilor în activitatea specifică, reţinând, totodată, demersurile întreprinse pentru introducerea de garanţii suplimentare în această materie, ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, s-a apreciat că noua reglementare în domeniul justiţiei asigură cerinţele de claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erori judiciare.

”Consiliul Superior al Magistraturii ia act cu satisfacţie de progresele evidenţiate de GRECO, care au condus la consolidarea independenţei justiţiei, urmare a actelor normative intrate în vigoare în anul 2022 şi a măsurilor adoptate pentru implementarea acestora. În acest sens, Consiliul a colaborat cu toate instituţiile responsabile - Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti şi parchete de pe lângă acestea - în efortul comun pentru eficientizarea şi asigurarea unui înalt nivel de independenţă şi de integritate a întregului sistem judiciar. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii asigură întreaga societate de faptul că acesta îşi va exercita constant rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei, iar implicarea instituţiilor autorităţii judecătoreşti va rămâne în continuare la fel de susţinută, în scopul realizării unui act de justiţie de calitate, având ca obiectiv final garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi asigurarea ordinii de drept”, scrie în comunicatul CSM.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.