Aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni seară pe scările din faţa Palatului de Justiţie din Iaşi pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificările legilor justiţiei şi ale Codurilor penal şi de procedură penală. Proteste ale magistraţilor au avut loc şi la Timişoara.
Alexandru Roman, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, a declarat că asistăm la un dispret faţă de corpul magistraţilor, el susţinând că protestul procurorilor şi judecătorilor din Iaşi ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru guvernanţi.
„Rolul nostru e să aplicăm legea, dar vedem că nu se ţine cont de propunerile asociaţiilor profesionale. Am decis să ieşim în stradă la finalul programului de lucru pentru a nu afecta activitatea şi a nu exista nici o constrângere pentru colegii noştri”, a spus Alexandru Roman.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
La rândul său, Florin Căşuneanu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, a spus că dacă modificările la legile Justiţiei vor fi adoptate, atunci eficienţa actului de justiţie va fi mult diminuată.
„Eu unul nu mă aşteptam la asemenea modificări. Ce facem, dăm liber la infracţiuni? Vor fi consecinţe grave asupra cetăţenilor. Sperăm să oprim tăvălugul”, a spus Florin Căşuneanu.
La protest a venit şi o tânără din Iaşi, care a adus un buchet de garoafe albe, ea mulţumindu-le magistraţilor pentru gestul lor de a ieşi în stradă.
Pe tot parcursul protestului, o maşină a Poliţiei a staţionat lângă Palatul de Justiţie din Iaşi.
Proteste ale magistraţilor au avut loc şi la Timişoara, unde în faţa Palatului Dicasterial, care găzduieşte toate instanţele de judecată şi Parchetele locale, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, procurori şi judecători.
A fost un protest tăcut, fără lozinci şi pancarte, care a început în jurul orei 17.00 şi s-a terminat o oră mai târziu.
Mai mulţi manifestanţi #Rezist de la Timişoara au fost şi ei prezenţi pentru a-i susţine pe magistraţi.
„E foarte important ce au făcut domnii judecători şi procurori. Sperăm ca această formă de protest să fie adoptată şi la nivelul Parchetelor şi instanţelor din ţară. Poate că nu toţi cetăţenii cunosc exact, în detaliu, toate problemele acestea la codul de procedură, dar o să îi afecteze. Mă bucur foarte mult că au ales să protesteze procurorii şi noi îi susţinem în continuare, şi pe procurori, şi pe judecători”, a declarat Cristian Brâncovan, protestatar #rezist.
Între protestatari s-au aflat şi procurori DIICOT, însă niciunul de la DNA Timişoara.
Aproximativ 500 de magistraţi din Capitală protestează în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificările Codurilor penale. Proteste similare ale magistraţilor au avut loc în cursul zilei şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila, Slatina sau Braşov.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Ea precizează că în cursul acestei zile au loc proteste ale unor procurori şi judecători, iar dacă ei au ajuns să ia o astfel de decizie în cazul unor propuneri de modificare a legilor justiţie, acest lucru trebuie să dea de gândit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.