Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, a fost suspendat de CSM din funcţia de procuror, după ce instanţa supremă a decis definitiv ca acesta să fie cercetat în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani.
“În şedinţa de azi, 6 iulie 2016, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie, începând cu această dată, a domnului Văduvan Iulian Costin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive”, a anunţat CSM.
Iulian Văduvan este în arest preventiv din 1 iulie, decizie luată de Curtea de Apel Ploieşti, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, rămasă definitivă ca urmare a respingerii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 5 iulie, a contestaţiei acestuia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CSM precizează că, potrivit prevederilor legale, un magistrat este suspendat din funcţie atunci când se dispune arestarea preventivă.
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, procurorul Iulian Văduvan, primea ”sistematic” bani ca ”taxă de protecţie” de la un om de afaceri şi făcea de patru ori pe lună plinul maşinilor sale la benzinăria acestuia, în loc de plată prezentând o carte de vizită, au arătat procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
Conform documentului citat, magistratul de la Parchetul Judecătoriei Sinaia a fost denunţat de către un om de afaceri prahovean care, începând cu anul 2007, a fost parte, având diverse calităţi, în 20 de dosare penale înregistrate la Parchetul Judecătoriei Sinaia.
În unele dintre aceste dosare denunţătorul, care are afaceri în domeniul transportului rutier de mărfuri, fabricării betonului şi comercializării engros şi en detail de produse petroliere printr-o benzinărie, era suspect pentru infracţiuni diverse, precum evaziune fiscală, fals sau conducerea unui autovehicul având permisul suspendat, în timp ce în altele era reclamant, printre cei reclamaţi numărându-se agenţi economici, dar şi funcţionari publici de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova şi Direcţiei Finanţelor Publice Prahova.
Potrivit procurorilor anticorupţie, procurorul Iulian Văduvan a primit de la omul de afaceri o carte de vizită pe care o prezenta personalului angajat al staţiei de benzină deţinute de acesta şi în baza căreia alimenta gratuit, patru plinuri de rezervor pe lună, pentru două autoturisme aflate în proprietatea sa.
În referat se precizează, de asemenea, că procurorul Iulian Văduvan a primit de la omul de afaceri nu doar aproape 10.000 de litri de carburant, ”ci şi sume de bani, percepute în mod sistematic, ca o taxă de protecţie, în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situaţii juridice în care ar fi putut fi implicat denunţătorul”.
Mita, constând în carburant cuantificat la 9.819,69 litri, în valoare totală de 46.863,79 lei, şi suma de 105.815,67 lei, era disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele omului de afaceri şi soţia magistratului, care este medic ginecolog, iar o parte din bani a fost folosită pentru deplasări în străinătate, potrivit DNA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.