Procurorul general al României, Alex Florenţa, a declarat, vineri seară, că la Serviciul de Anchetă Specială sunt trei procurori dintr-un total de 14 posturi şi a precizat că desemnarea lor este făcută de către plenul CSM
Alex Florenţa a fost întrebat, vineri, la Antena 3 CNN, dacă procurorii şi judecătorii sunt mai presus de lege deoarece în ultimii ani nu au mai fost magistraţi acuzaţi de fapte de corupţie.
“Niciun procuror şi judecător nu a fost mai presus de lege, cum cred că nu este niciun cetăţean din România indiferent de categoria profesională din care face parte. Acesta este deziderat al nostru în permanenţă. Din punctul ăsta de vedere suntem mai mult decât preocupaţi de gestionarea acestor cazuri care ne sunt semnalate şi facem toate eforturile pentru a le documenta în măsura posibilului”, a declarat Florenţa.
Acesta a vorbit, însă despre deficitul de personal de la Serviciul de Anchetă Specială.
”Ce trebuie înţeles în schimb este că acest blocaj care a existat la nivelul Serviciului de Anchetă Specială cum este denumit în momentul de faţă se datorează unor criterii obiective şi oarecum extinse şi Ministerului Public. Problema aceasta există în principal la nivelul Parchetului General pentru dintr-un număr de 14 procurori care ar putea să fie desemnaţi pentru a desfăşura activitatea pe acest sector, în momentul de faţă avem doar trei”, a mai declarat Alex Florenţa.
El a precizat că desemnarea acestor procurori este făcută de către plenul CSM.
“Desemnarea acestor procurori se face de către plenul CSM şi pe baza unor solicitări cu caracter de voluntar din partea oricărui procuror. Plenul CSM face o analiză în for propriu şi decide în sensul admiterii sau respingerii unei astfel de propuneri. Problema principală pe care o identific eu este că legea actuală nu prevede şi obligativitatea motivării unei astfel de decizii astfel încât un procuror poate fi respins de către plenul CSM fără să i se aducă la cunoştinţă nici lui, nici colectivului de procurori din care face parte care sunt motivele pentru care nu este considerat potrivit să efectueze astfel de investigaţii”, a mai declarat procurorul general.
El a adăugat că un singur procuror din mai multe propuneri a fost admis de către CSM.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.