Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au extins cercetările în dosarul în care cinci cetăţeni din Pakistan sunt acuzaţi că au omorât un migrant din Afganistan pe o stradă din Timişoara, la finalul lunii ianuarie. În urma acestor cercetări a reieşit că alte cinci persoane sunt implicate, ele fiind plasate sub control judiciar pentru trafic de migranţi, favorizarea făptuitorului, tâlhărie calificată şi nedenunţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Crima a avut loc în data de 31 ianuarie 2024 pe strada Căprioarei din Timişoara, în urma unui conflict spontan între mai mulţi migranţi. Cinci cetăţeni din Pakistan l-au lovit cu un cuţit şi cu picioarele, dar şi cu o ţeavă, pe un afgan pe care l-au abandonat pe stradă, unde a şi murit.

Cei cinci atacatori au fost prinşi într-un mall din Bucureşti şi aduşi la Timişoara.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei 5 inculpaţi, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş. În urma soluţionării propunerii, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus luarea măsurii arestului preventiv faţă de toţi inculpaţii pe o perioadă de 30 de zile.Măsura arestului preventiv a fost menţinută de judecătorii din cadrul Tribunalului Timiş”, a transmis  Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, într-un comunicat de presă, de vineri seară.

Ulterior, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus extinderea cercetărilor şi cu privire la comiterea infracţiunilor de trafic de migranţi, favorizarea făptuitorului, tâlhărie calificată şi nedenunţare. Alte cinci persoane sunt cercetate acum.

”În urma verificărilor efectuate de organele de poliţie şi administrarea de probe în vederea identificării autorilor, de la momentul comiterii acestora şi până în prezent, au fost depistate un număr de cinci persoane de sex masculin cu privire la care există suspiciunea că sunt autorii faptelor. În data de 13.06.2024 s-a dispus luarea măsurii preventive a reţinerii, pe o perioadă de 24 de ore, faţă de cele cinci persoane”, a mai precizat sursa citată.

Primul dintre cei cinci este acuzat de trafic de migranţi, constând în aceea că, începând din luna ianuarie a anului 2024, se ocupă cu racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea sau adăpostirea migranţilor în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat în/din România, în schimbul unor sume de bani, stabilind întâlniri cu migranţii pe care urmează să îi treacă ilegal frontiera de stat în incinta unei societăţi comerciale din Timişoara, unde migranţii plătesc diferite sume de bani în scopul de a le fi asigurate transportul, cazarea şi trecerea ilegală a frontierei, cu ajutorul altui inculpat, administratorul societăţii comerciale respective, care, în schimbul unui comision, încasează banii migranţilor cu titlu de garanţie, până la trecerea ilegală a frontierei de stat, moment în care banii sunt predaţi călăuzelor.

 

Cel de-al doilea inculpat este cercetat şi el pentru trafic de migranţi în formă continuată, constând în aceea că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începând cu anul 2023, a participat la întâlnirile unde migranţii au fost chemaţi de către inculpaţi pentru a le fi plătite diferite sume de bani, în scopul asigurării transportului, cazării şi trecerii ilegale a frontierei şi în schimbul unui comision, a încasat banii migranţilor cu titlu de garanţie până la trecerea ilegală a frontierei de stat, după care a predat aceste sume de bani călăuzelor. Totodată, începând cu data de 12.12.2023, a transportat cu autoturismul mai mulţi migranţi pe care i-a preluat din diferite locaţii din mun. Timişoara, către locaţii indicate de alt inculpat, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, colaborând constant cu acesta şi primind în schimb diverse sume de bani pentru transporturile efectuate.

Cel de-al treilea inculpat este acuzat de trafic de migranţi şi de favorizarea făptuitorului, deoarece începând cu anul 2023, se ocupă cu îndrumarea, călăuzirea, transportarea şi cazarea migranţilor în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat în/din România în schimbul unor sume de bani, iar în noaptea de 31.01.2024-01.02.2024, ulterior comiterii omorului de către cei 5 cetăţeni pakistanezi, le-a pus acestora la dispoziţie, în scopul de a trece fraudulos frontiera de stat din România, două autoturisme, pentru a fi transportaţi în mun. Bucureşti, de unde urmau să fie îmbarcaţi într-un tir cu destinaţia Italia.

Al patrulea inculpat este cercetat pentru tâlhărie calificată, nedenunţare, precum şi de trafic de migranţi. În seara zilei de 31.01.2024, în timp ce se afla într-un imobil situat în Timişoara, a spart geamurile locuinţei, prin aruncarea unui bolţar din exteriorul curţii, iar apoi a pătruns în imobil şi a ameninţat persoanele aflate în interior cu acte de violenţă, având asupra sa un cuţit, iar apoi a sustras, în acest mod, bani şi bunuri de la mai multe persoane, printre care se afla şi un alt inculpat, căruia i-a furat telefonul mobil, după ce i-a aplicat acestuia o lovitură cu cuţitul în talpa piciorului stâng. În seara zilei de 31.01.2024, a luat la cunoştinţă, în mod direct, despre fapta de omor comisă asupra victimei de sex masculin, asistând la agresiunile săvârşite asupra acesteia (lovirea şi înjunghierea victimei) de către cei 5 inculpaţi,  însă nu a alertat autorităţile, de îndată, despre cele întâmplate. Totodată, începând cu luna septembrie a anului 2023, se ocupă cu îndrumarea, transportarea, călăuzirea şi adăpostirea migranţilor în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat în/din România, în schimbul unor sume de bani, o parte din aceşti migranţi fiind cazaţi prin intermediul său la un imobil situat în mun. Timişoara, jud. Timiş, de unde sunt preluaţi de călăuze.

Împotriva celui de-al cincilea inculpat se fac cercetări pentru de trafic de migranţi, constând în aceea că, în calitate administrator în fapt al unui imobil (pensiune) din Timişoara, începând cu anul 2023, a oferit cazare migranţilor, până când aceştia au fost preluaţi de călăuze în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat din România, în schimbul sumei de 10 Euro/50 lei/zi de persoană, unii dintre migranţi neavând documente care permit intrarea pe teritoriul României.

”În data de 14.06.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei cinci inculpaţi, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins propunerea de arestare preventivă formulată de parchet şi a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei cinci inculpaţi pe o perioadă de 60 de zile. Având în vedere aceste aspecte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a considerat imperios necesar să declare calea de atac a contestaţiei împotriva soluţiei dispuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi”, a mai precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.