Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie a fost amânat, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia. Avocatul lui Lazăr a cerut amânarea, motivând că nu se poate prezenta, având un termen şi la Înalta Curte, tot cu procurorul general.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi, pentru News.ro că instanţa a stabilit un nou termen în proces pentru 2 aprilie.

"Astăzi a fost termen de judecată şi instanţa a stabilit amânarea pentru data de 2 aprilie întrucât la acest termen avocatul domnului procuor general nu s-a putut prezenta, având o cauză tot cu domnul procuror general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a făcut cerere de amânare, iar instanţa a stabilit un termen scurt pentru 2 aprilie”, a declarat Cosmin Muntean.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie este judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 30 ianuarie.

ICCJ a soluţionat astfel conflictul de competenţă între Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa sesizată iniţial de Augustin Lazăr, şi Curtea de Apel Bucureşti, unde procesul fusese mutat după ce Ministerul Justiţiei a invocat o excepţie de necompetenţă.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la instanţă - Curtea de Apel Alba Iulia - o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Primul termen în acest dosar fusese stabilit în 20 noiembrie, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Demersul lui Lazăr a fost criticat de Toader chiar în şedinţa CSM. "Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, afirma Tudorel Toader.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus: "Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

La primul termen, dezbaterile au fost amânate pentru că exista o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului. Pentru ca părţile din proces să se pregătească pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amânarea procesului.
 
Astfel, fusese stabilit următorul termen pentru 27 noiembrie, când Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia de necompetenţa teritorială şi dosarul a fost transmis către Curtea de Apel Bucureşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.