Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, în urma audierilor desfăşurate la sediul central al instituţiei. DNA a precizat că printre infracţiuni se numără luarea de mită în formă continuată, fals în declaraţiile de avere, abuz în serviciu, precum şi desfăşurarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Oprea ar fi primit 238.000 de euro pentru a facilita aprobarea unui PUZ pentru construirea unui hotel în Sinaia, iar cu o parte din bani ar fi cumpărat o staţie de betoane, folosind apoi veniturile obţinute pentru a-şi amenaja o vilă. Totodată, el ar fi permis ca un restaurant să funcţioneze fără autorizaţie într-un spaţiu închiriat de la firma mamei sale şi ar fi atestat în declaraţiile de avere aspecte necorespunzătoare adevărului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 23 ianuarie, faţă de suspectul Vlad Gheorghe Oprea, primar al oraşului Sinaia, judeţul Prahova, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, fals în declaraţiile de avere, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi executarea fără autorizaţie legală ori cu nerespectarea prevederilor autorizaţiilor emise a lucrărilor de construire sau de desfiinţare a unor imobile situate în oraşul Sinaia.

”În iulie 2021, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al oraşului Sinaia ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale şi ar fi primit indirect, în două tranşe, la datele de 22.12.2021 şi 01.02.2022, suma totală de 238.000 euro, prin interpunerea în tranzacţie a altor firme din grup şi a societăţii comerciale administrate de mama suspectului, pentru a facilita obţinerea de către reprezentantul societăţii comerciale a aprobării PUZ-ului necesar pentru construire hotel/aparthotel în oraşul Sinaia, emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, precum şi a celorlalte avize necesare realizării investiţiei”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, o parte din suma de 238.000 euro încasată de societatea mamei suspectului ar fi fost folosită pentru achiziţionarea de către acesta a unei staţii de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 euro.

Procurorii afirmă că din cercetări a reieşit că primarul oraşului Sinaia ar fi implicat şi în administrarea de facto a acestei societăţi comerciale la care este asociat mama sa, iar administrator este sora suspectului, luând decizii legate de patrimoniul acesteia şi dispunând efectuarea de plăţi din conturile firmei, precum şi efectuarea de achiziţii şi de vânzări.

Pe de altă parte, veniturile obţinute din activităţile de furnizare betoane de societatea mamei suspectului către diferiţi parteneri comerciali şi veniturile obţinute din vânzarea staţiei de betoane ar fi fost utilizate inclusiv pentru construirea, amenajarea şi mobilarea unei vile situate în Sinaia, imobil deţinut în fapt de primarul oraşului Sinaia, însă pe numele societăţii.

”În perioada iulie 2019 - ianuarie 2024, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al oraşului Sinaia, ar fi permis desfăşurarea activităţii neautorizate de prestare a serviciilor de alimentaţie publică, pentru un restaurant din Sinaia, cu încălcarea dispoziţiilor O.G. nr 99/2000, în scopul obţinerii de către societatea mamei suspectului, de foloase necuvenite, constând în preţul chiriei şi al utilităţilor în baza contractului de chirie încheiat între această societate şi o altă societate”, adaugă DNA.

Conform aceleiaşi surse, firma administrată de mama lui Oprea a deţinut, până în septembrie 2023, o staţie de betoane în oraşul Sinaia şi deţine, în prezent, o pensiune situată în Sinaia şi un restaurant vizavi de pensiune, care a fost închiriat iniţial unei firme din Sinaia. Firma care a închiriat acel spaţiu şi-a desfăşurat activitatea principală de ”restaurant” fără a avea autorizaţie de funcţionare, primarul Oprea cunoscând această situaţie şi acceptând ca societatea mamei sale să încaseze preţul chiriei şi al utilităţilor de la această firmă.

De asemenea, în cursul anului 2024, Oprea ar fi facilitat închirierea pensiunii şi restaurantului către o altă societate, în scopul obţinerii de profit.

”În perioada 2022-2023, suspectul Oprea Vlad Gheorghe ar fi ascuns şi ar fi disimulat adevărata provenienţă, circulaţie sau proprietate a bunurilor ori a drepturilor asupra sumelor de bani încasate de un apropiat al suspectului prin firmele pe care le administra, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni de corupţie, sume de bani ce ar fi fost utilizate pentru achiziţionarea, restaurarea, reabilitarea şi amenajarea castelului Lapouble din Orthez, Franţa, în hotel şi pensiune şi a hambarului în restaurant”, scrie în comunicatul DNA.

În plus, în calitate de primar al oraşului Sinaia, Oprea, care este obligat să depună declaraţii de avere, ar fi atestat în cuprinsul acestora aspecte necorespunzătoare adevărului:

a) aspecte privind achiziţionarea de la o persoană fizică în anul 2022 a unui imobil - teren situat în Sinaia;

b) aspecte privind ”dividendele repartizate” de la societatea la care este asociat cu 37,50%, în anii fiscali 2019, 2021, 2022, 2023;

c) aspecte privind cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, de la persoane fizice şi juridice pentru achiziţionarea unui teren din Sinaia, precum şi pentru construirea casei de locuit pe acest teren, în perioada 2021-2024, dar şi pentru edificarea construcţiei casă de vacanţă din Sinaia, jud Prahova.

d) aspecte privind dobândirea sumei de 100.000 lei primită de la mama acestuia, în contul bancar personal, în anul 2022.

Lui Oprea i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

DNA mai arată că, miercuri şi joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost făcute percheziţii domiciliare în 33 (treizeci şi trei) de locaţii, reprezentând sediile unor instituţii publice şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Surse judiciare afirmă că Vlad Oprea a fost reţinut în urma audierilor de joi, de la sediul central al DNA.

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost dus, joi dimineaţă, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat. În cursul nopţii, el a fost transportat cu ambulanţa la spital, după ce i s-a făcut rău.

În dosarul în care procurorii DNA au făcut, miercuri, percheziţii la mai multe adrese din Sinaia, Vlad Oprea este acuzat de luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, abuz în serviciu şi spălare a banilor.

Potrivit unor surse judiciare, Vlad Oprea este suspectat că a pretins şi primit de la reprezentanţii firmei SC Nordis Best Construct 238.000 de euro mită pentru ca Primăria Sinaia să elibereze documentaţia necesară construirii unei unităţi de cazare în staţiunea de pe Valea Prahovei.

Banii au fost primiţi în două tranşe, spun sursele citate, pentru ca Primăria Sinaia să avizeze Planul Urbanistic Zonal necesar edificării construcţiei şi să elibereze autorizaţiile prevăzute prin lege.

Patronul Nordis, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, este cel care l-a denunţat la DNA, susţin sursele citate.

O parte din bani a fost încasată prin societatea comercială Privacons, controlată de Vlad Oprea Gheorghe, iar procurorii suspectează că banii au fost utilizaţi pentru cumpărarea de către acesta a unei staţii de beton din Turcia.

Oprea este, de asemenea, suspectat că, în ultimii patru ani, a administrat, în fapt, prin interpuşi, societatea Privacons SRL de aici şi suspiciunea privind efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută.

Edilul din Sinaia este suspectat şi că, în perioada iulie 2019-ianuarie 2024, a permis patronilor unui restaurant din Sinaia să îşi desfăşoare activitatea fără a deţine autorizaţiile necesare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.