Primarul municipiului Botoşani, liberalul Cătălin-Mugurel Flutur, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de patru angajaţi din primărie, fiind acuzat că a diminuat ilegal redevenţa pentru un contract de concesiune încheiat pentru perioada 2006-2011 pentru un teren de peste 4.600 de metri pătraţi aflat în proprietatea Consiliului Local, pe care s-a construit un complex comercial, bugetul local fiind prejudiciat astfel cu peste două milioane de lei.
Potrivit DNA, Cătălin Flutur a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată.
De asemenea, au fost trimişi în judecată, în acelaşi dosar, Adriana Zăiceanu, director executiv al Primăriei Botoşani, Constantin Cezar Puiu, şef al Serviciului Patrimoniu, Mihaela Gontineac, jurist respectiv secretar şi Ioan Apoustu, secretar, pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit DNA, în perioada 30 noiembrie 2006 - 19 decembrie 2011 primarul Cătălin Flutur şi-a îndeplinit defectuos atribuţiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce priveşte încheierea şi derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren de peste 4.600 de metri pătraţi aflat în proprietatea Consiliul Local Botoşani, pe care ulterior a fost construit un complex comercial multifuncţional.
În cuprinsul contractului, urmat de încheierea altor trei acte adiţionale, primarul din Botoşani a diminuat ilegal (sub valoarea menţionată în cuprinsul ofertei financiare) redevenţa datorată de cesionar instituţiei publice pe care o reprezenta. Deşi în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câştigător prezentase o redevenţă în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condiţiile în care în documentaţia de atribuire se prevăzuse o redevenţă minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menţionat plata unei redevenţe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.
Conform procurorilor anticorupţie, primarul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi funcţionari trimişi în judecată în acest dosar, care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat şi contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevenţa. Astfel, bugetul local a fost prejudiciat cu peste două milioane de lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar.
Primăria Botoşani a comunicat că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluţii de condamnare în acest dosar, să îşi rezerve dreptul de a promova o acţiune la instanţa civilă.
În acest dosar s-a dispus secehstrul asigurător asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Cătălin-Mugurel Flutur a fost primar al municipiului Botoşani din 2004 până în 2012, iar în iunie 2016 a candidat din partea PNL câştigând un nou mandat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.