Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) se aplică de nouă ani în România, printr-un procedeu unicat în Uniunea Europeană şi este momentul să fie ridicat, să se recunoască justiţia românească la nivelul celorlalte justiţii ale statelor member UE, a declarat, duminică, la Ziua Justiţiei, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor a spus că CSM mai are un obiectiv major - acela de a face demersurile pentru ridicarea MCV.

"În zilele de sărbătoare nu se fac reproşuri, doresc doar să amintesc că distinsul nostru consiliu judiciar se află în ultimul an de mandat, un mandat greu, presărat cu regretabile neîmpliniri, dar şi cu remarcabile succese. Pentru toate acestea doresc să mulţumesc CSM şi să-i amintesc că, înainte de încheierea mandatului, mai are un obiectiv major - acela de a se situa în fruntea tuturor forţelor democratice şi de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV”, a spus Sima.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a amintit că acest mecanism se aplică de nouă ani şi ar trebui să fie ridicat, mai ales în contextul în care este unic în UE.

“Acest mecanism se aplică în România printr-un procedeu unicat în Uniune European, se aplică de nouă ani şi consider că este momentul să fie ridicat, să se recunoască justiţia românească la nivelul celorlalte justiţii ale statelor membre UE. Altfel nu ar fi drept şi nu ar fi echitabil", a declarat Sima la Ziua Justiţiei, eveniment organizat de CSM.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.