Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comentat mandatul fostului titular al portofoliului, Stelian Ion, explicând care este, în opinia sa, motivul pentru care în perioada în care acesta a condus ministerul nu s-a reuşit desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), deşi existaseră discuţii, „tabla aşezată ca la biliard, bilele erau aşezate în faţa fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo şi mers mai departe”. Predoiu este de părere că Stelian Ion a făcut „greşeala” că a încercat „să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM sau, dacă a discutat, poate nu a discutat destul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„În general, evit să mă pronunţ pe mandatele predecesorilor şi pentru faptul că ştiu cât e de dificilă poziţia în Ministerul Justiţiei, e un post complex. Toate ministerele au complexitatea lor, aici particularitatea e că trebuie să joci simultan în mai multe sfere ale statului, ale puterii de stat: executiv, legislativ - eşti în Parlament, să susţii proiecte, propui proiecte - puterea judecătorească, - eşti membru CSM, pe linia de siguranţă naţională - membru CSAT, agenda externă e complicată. Trebuie cumva să ştii să îmbraci multe costume şi să le schimbi rapid ca să intri în jocul fiecărei table de şah. E şi simplu, şi complicat ce s-a întâmplat anul trecut”, a afirmat Cătălin Predoiu duminică seară, la B1 Tv. 
Acesta a explicat că au existat toate premisele ca în 2021 să aibă loc modificări în domeniul justiţiei, inclusiv desfiinţarea SIIJ.
„Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu preşedintele, cu partenerii europeni, chiar şi cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord, cumva, că în 2020 trebuie să aşteptăm alegerile, să vină un Parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot şi să îşi asume reforma justiţiei într-o configuraţie sau alta. Şi noi am pregătit instrumentele - legile justiţiei, proiect desfiinţare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică şi trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020 - deci era tabla aşezată ca la biliard, dacă vreţi, bilele erau aşezate în faţa fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo şi mers mai departe. Nu avea nimeni pretenţia şi aşteptarea ca instrumentele pregătite de noi să rămână în aceeaşi configuraţie complet, la virgulă, să spunem, dar trendul era deja prestabilit şi era discutat îndelung cu toată lumea despre care am menţionat, inclusiv CSM, aici e foarte important, pentru că sigur, dânşii nu s-au angajat formal că ne avizează sau nu un proiect de lege, respectiv SIIJ, dar cumva noi am pregătit terenul pentru o discuţie constructivă acolo. Ai tot dreptul ca ministru să resetezi dacă asta e viziunea, dacă ai în spate o coaliţie care te susţine, dacă ai vorbit cu toţi partenerii, dacă nu eşti de capul tău. Ăsta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu. Este un joc cu o miză de ţară şi chiar dacă n-am avea MCV, ar fi o miză de ţară. Greşeala cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM, sau, dacă a discutat, poate nu a discutat destul, nu ştiu exact”, a daăugat actualul ministru al Justiţiei. 
Cătălin Predoiu a reafirmat că cel mai probabil acesta va fi ultimul său mandat în fruntea Ministerului Justiţiei.
„Sunt şi eu conştient că s-ar putea să fie ultimul mandat, adică ar fi normal totuşi să vină din urmă şi alţi colegi să preia astfel de responsabilităţi. Altfel, toţi care ne-am angajat în politică, de aceea ne-am angajat, să fim prezenţi atunci când e nevoie de noi şi să ne asumăm responsabilităţi. Ştiu că sună puţin a limbă de lemn, dar dincolo de limba de lemn asta e realitatea”, a afirmat Predoiu. 
El a subliniat că de fiecare dată propunerea sa pentru funcţia de ministru „a fost şi rodul unui context”.
Predoiu a arătat că în mandatele sale de ministru nimeni nu i-a impus ce decizii să ia. 
„Fiecare cu viziunea lui, dar rezultatul pe teren a fost zero. 2021 a fost un an pierdut şi pentru fostul ministru până la urmă. Eu nu am asta a reproşa, fiecare îşi vede mandatul cum crede”, a adăugat Cătălin Predoiu.
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, în şedinţa de vineri, proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie propus de Ministerul Justiţiei. Ministrul Cătălin Predoiu a salutat decizia şi a anunţat că va lucra cu reprezentanţii CSM ”pentru adoptarea cât mai rapidă, în acest an, a proiectelor legilor Justiţiei şi abordarea celorlalte probleme stringente”.
Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să respecte toţi paşii legali pentru avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), să ia în considerare observaţiile asociaţiilor de magistraţi şi să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia.
„Complicităţile dintre ministrul Predoiu şi o parte din CSM vor face mult rău justiţiei. Îi solicit ministrului Predoiu să parcurgă toţi paşii legali pentru avizarea proiectului de desfiinţare a SIIJ, să ţină cont de observaţiile asociaţiilor magistraţilor şi ale societăţii civile şi să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia. Să nu ne lăsăm păcăliţi: proiectul propus de Cătălin Predoiu nu desfiinţează SIIJ, ci reconstruieşte o Secţie specială la Parchetul general şi la parchetele de pe lângă curţile de apel, încălcând astfel opiniile şi recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia, pentru că nu redă DNA şi parchetelor specializate competenţele de a ancheta magistraţi. De aceea este nevoie de o o nouă analiză obiectivă a acestui proiect din partea Comisiei de la Veneţia, care a fost deja sesizată la solicitarea USR”, a scris Stelian Ion, marţi pe Facebook, înaintea deciziei CSM.
”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe”, se mai arată în proiectul referitor la desfiinţarea SIIJ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.