Poliţiştii de frontieră din Vama Moraviţa, unde au loc mai multe percheziţii, sunt suspectaţi şi că obţineau ”venituri ilicite” din sprijinirea traficului de migranţi şi din favorizarea unor infractori daţi în urmărire generală, permiţându-le acestora să iasă din ţară, susţin oficiali din DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit surselor citate, din cercetările făcute în mai multe dosare privind infracţiuni de contrabandă a reieşit că poliţiştii de frontieră de la Vama Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct, Gabriel Ionuţ  Furcea, şi a şefilor de ture, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale care erau împărţite între membrii grupării, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv supravegherea şi controlul trecerii frontierei, precum şi prevenirea şi combaterea faptelor specific criminalităţii transfrontaliere, în special a infracţiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

Ulterior, susţin sursele citate, ”s-a evidenţiat faptul că activităţile ilicite desfăşurate prin PTF Moraviţa nu vizau doar activităţile de contrabandă, ci orice activităţi apte să genereze venituri ilicite - sprijinirea traficului de migranţi, favorizarea unor infractori daţi în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit pest frontier, omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravenţională înregistrate la momentul trecerii frontierei şi, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o aşa-numiută tradiţie, căreia călătorii trebuiau să i se supună”.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări faţă de 80 de suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită şi dare de mită.

Peste 40 de percheziţii au loc, marţi dimineaţă, în judeţele Timiş, Caraş- Severin şi Hunedoara, la locuinţele unor poliţişti de frontieră şi ale unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări, precum şi la Punctul de Trecere al Frontierei de la Moraviţa. În acest caz sunt vizaţi şi şeful Vămii Moraviţa, precum şi mai mulţi şefi de tură.

FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile au început imediat după schimbul de tură.

FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Procurorii DIICOT şi jandarmii de la Brigada Specială de Intervenţie au descins la Punctul de Trecere al Frontierei de la Moraviţa din judeţul Timiş, blocând vama şi scoţându-i din birouri pe poliţiştii de frontieră pentru a-i percheziţiona.

FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

În paralel, în mai multe localităţi din judeţul Timiş, respectiv Deta, Moraviţa, Jebel, Timişoara, precum şi în judeţele Caraş- Severin şi Hunedoara au loc percheziţii la persoane suspectate în acest dosar - poliţişti de frontieră şi contrabandişti de ţigări.

Acţiunea de marţi de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa are loc după mai mult de cinci ani de când peste o sută de vameşi şi poliţiştii de frontieră au fost ridicaţi şi duşi cu elicopterul la audieri în cea mai amplă operaţiune anticorupţie de până atunci.

FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

În 8 februarie 2011, peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, luptători de la trupele de intervenţie rapidă şi ofiţeri DGA au descins în vămile Moraviţa (judeţul Timiş) şi Naidăş (judeţul Caraş- Severin) de unde au ridicat peste o sută de vameşi şi poliţişti acuzaţi de corupţie. În urma acestei operaţiuni, 68 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti au fost condamnaţi cu suspendare, 17 au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar trei au fost achitaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.