PMP solicită Parlamentului să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgenţă, a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justitie (SIIJ).
„Acum în al 12 ceas, coaliţia de la putere trebuie să depăşească orgoliile şi interesele de partid şi să dea dovada de responsabilitate şi voinţă politică pentru înfăptuirea reformei din justiţie.
Blocarea statului de drept nu poate avea decât efecte negative pe plan intern şi extern, cu consecinte grave asupra imaginii României pe plan european. Partidul nostru aduce aminte alianţei guvernamentale că desfiinţarea SIIJ a fost una dintre cele mai importante promisiuni electorale, pentru care, românii i-au acordat votul în lupta cu PSD.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
PMP atrage atenţia că există numeroase semnale venite din UE, care prevăd apariţia, în scurt timp, a unor reacţii dure din partea factorilor de decizie europeni privind neîndeplinirea promisiunilor luate, în mod repetat,de instituţiile româneşti, în special de Ministerul Justiţiei, referitoare la reforma în justiţie.
În acest context, există o temere la Bruxelles cu privire la lipsa de voinţă politică a actualei puteri pentru desfiinţarea SIIJ. Astfel, numeroase surse din instituţiile europene semnaleaza o creştere a imixtiunii politice în actul de justiţie, susţinand că în Parlamentul României, există numeroase voci care se opun independenţei puterii judecătoreşti.
Parlamentul are obligaţia să elimine toate suspiciunile instituţiilor europene şi să voteze proiectul de desfiinţare a SIIJ, ca un act de resposabilitate politică. Pe această cale, s-ar putea desăvârşi procesul de reformare a justiţiei, început în 2017, dar care a fost întârziat de diferite grupuri de interese , cu mare influenţă în partidele politice.
PMP aminteşte faptul că UE a întocmit, anul acesta, un Raport privind standardele europene ale statului de drept, care vor trebui a fi aplicate în toate statele membre. Astfel, pe baza acestui document, Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European vor deschide o serie de dezbateri privind implementarea acestor standarde în toate ţările membre şi adoptarea lor in parlamentele naţionale.
Acest set de norme referitoare la independenţa justiţiei se vor regăsi în Mecanismul european privind statul de drept, care va cuprinde măsuri concrete ce trebuie luate de fiecare stat membru. În caz contrar, există riscul activarii automate a unor măsuri punitive, conform articolului 7 din Tratatul UE, prin care ţările ar putea fi blocate în accesarea fondurilor europene”, arată PMP în scrisoarea deschisă adresată preşedinţilor Camerei şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.