Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat, joi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, unde miniştrii participanţi au decis ca viitorul Parchet European să instrumenteze şi dosare de fraudă la TVA, în care vor fi implicate mai mult de două state membre şi s-a produs un prejudiciu mai mare de 10.000 de euro, anunţă Ministerul Justiţiei.
Agenda reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a inclus directiva privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin intermediul dreptului penal, instituirea Parchetului European, directiva privind contractele de furnizare a conţinutului digital (online video, aplicaţii sau servicii precum stocarea cloud), justiţia penală în spaţiul cibernetic, potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei.
Ei arată că miniştrii de Justiţie au discutat despre proiectul de regulament privind Parchetul European.
Textul prezentat de Preşedinţia slovacă a fost susţinut de majoritatea miniştrilor Justiţiei, dar sunt necesare discuţii suplimentare pentru finalizarea dosarului, precizează Ministerul Justiţiei.
În cadrul reuniunii, Raluca Prună a declarat că instituirea Parchetului European, într-un orizont temporal predictibil, va duce la creşterea încrederii cetăţenilor în Uniunea Europeană.
"Trebuie să fim ambiţioşi şi să contribuim la instituirea unui Parchet european eficient, într-un orizont temporal predictibil. Instituirea acestui Parchet va demonstra determinarea noastră de a contribui la consolidarea activităţii de recuperare a prejudiciilor aduse bugetului Uniunii Europene. Demersul nostru va duce la creşterea încrederii cetăţenilor statelor membre în construcţia europeană”, a spus Prună.
Cu privire la competenţa materială a Parchetului European, miniştrii participanţi au decis ca acesta să instrumenteze şi dosare de fraudă la TVA, în care vor fi implicate mai mult de două state membre şi s-a produs un prejudiciu de mai mult de 10.000 de euro.
Potrivit Ministerului Justiţiei, în Consiliul JAI au continuat discuţiile cu privire la pachetul privind piaţa digitală, cu cele două aspecte - vânzările de bunuri cu element transfrontalier şi vânzările de conţinut digital.
Prezentul Consiliu JAI este ultimul organizat de Preşedinţia slovacă, urmând ca, în ianuarie 2017, Malta să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.