Omul de afaceri Adrian Nistoroiu-Vuţă şi apropiaţii acestuia suspectaţi că au amenajat, în apropiere de Ploieşti, într-o balastieră, o groapă de gunoi în care au depozitat cantităţi uriaşe de deşeuri colectate din Ploieşti şi din alte localităţi au fost puşi în libertate după patru zile de arest preventiv. Suspecţii au fost plasaţi sub control judiciar şi au mai multe interdicţii, între care aceea de a comunica unii cu ceilalţi şi de a părăsi ţara fără încuviinţarea organelor judiciare.
Tribunalul Prahova a admis luni contestaţiile formulate de omul de afaceri Adrian Nistoroiu-Vuţă şi de apropiaţii acestuia în dosarul în care afaceristul şi alte trei persoane fuseseră arestaţi preventiv în dosarul în care sunt acuzaţi de amenajarea ilegală a unei gropi de gunoi în locul unei foste balastiere, în localitatea Târgşoru Vechi, în apropiere de Ploieşti.
Judecătoria Ploieşti a emis, joi seară, mandate de arestare preventivă pe numele celor patru, însă decizia nu a fost definitivă.
Decizia Tribunalului Prahova este definitivă şi impune celor patru inculpaţi unele restricţii. Printre acestea se numără interdicţia de a lua legătura unul cu celălalt, dar şi interdicţia a părăsi teritoriul României fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.
Adrian Nistoroiu-Vuţă, şi trei apropiaţi ai acestuia au fost arestaţi preventiv, joi seară, în dosarul în care procurorii prahoveni anchetează modul în care groapa de gunoi în care a fost depozitată ”o cantitate exorbitantă” de deşeuri a fost amenajată lângă Ploieşti.
Adrian Nistoroiu-Vuţă este acuzat de îngroparea deşeurilor (5 acte materiale), instigare la eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
Trei apropiaţi ai acestuia, doi bărbaţi şi o femeie, au primit de asemenea mandate de arestare preventivă.
Este vorba despre Cristian Burlacu, cercetat pentru colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, Cristina Dobre, cercetată pentru îngroparea deşeurilor şi eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, şi despre Florin George Simion, inculpat pentru complicitate la îngroparea deşeurilor (5 acte materiale).
Surse locale declarau la acel moment pentru News.ro că Adrian Nistoroiu-Vuţă, care este şi patronul unei cunoscute firme care produce geamuri, a cumpărat suprafeţe mari de teren lângă Ploieşti, pe amplasamentul unei foste balastiere şi a fost de acord ca pe respectivele terenuri să fie îngropate ilegal deşeuri colectate din municipiul Ploieşti şi din alte localităţi prahovene. Deşeurile erau duse iniţial la o staţie de sortare, unde erau uscate pentru a se micşora volumul, iar ulterior, în loc să fie duse la groapa de gunoi amenajată la Boldeşti Scăeni, rampă care funcţionează legal, erau duse şi îngropate la Târgşoru Vechi, în gropile rămase de pe urma fostei balastiere.
Dosarul a fost deschis în cursul acestui an de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi are în vedere activitatea unor persoane juridice şi persoane fizice implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal. Conform procurorilor, cauza a fost constituită ca urmare a mai multor constatări ale Poliţiei, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21 iulie - 19 octombrie 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.