Sirianul Omar Hayssam a primit o pedeapsă definitivă de 24 de ani şi patru luni de închisoare în dosarul Manhattan, în timp ce fratele acestuia, Omar Mohamad, a primit o pedeapsă de 22 de ani de închisoare, ambii find acuzaţi de delapidare în dosarul Manhattan.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Omar Hayssam la 24 de ani de închisoare, în dosarul Manhattan. Fratele lui Hayssam a primit şi el 22 de ani de închisoare în acelaşi dosar. Decizia instanţei este definitivă.
Complicelel celor doi sirieni, Viorel Vasile Mafteucă, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cazul Doinei Farladanschi, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că faptele s-au prescris, în timp ce Mihai Nasture, cumnatul lui Hayssam, a rămas cu pedeapsa de trei ani şi patru luni închisoare cu executare dată de instanţa de fond.
Omar Hayssam a fost condamnat, în noiembrie 2015, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul "Manhattan", privind fapte de delapidare, la 23 de ani şi patru luni de închisoare, pedeapsă rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în celelalte dosare în care a fost judecat.
În dosar au mai fost condamnaţi fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, cumnatul său Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, acuzaţi de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul grupului de firme "Manhattan".
Condamnarea din dosarul Manhattan de la Tribunalul Bucureşti din noiembrie 2015 a fost contopită la cea de 23 de ani şi patru luni de închisoare rezultată după contopirea pedepselor primite în dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" şi cel al răpirii celor trei jurnalişti.
Omar Hayssam a fost deferit justiţiei de procurorii DIICOT în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.
În noiembrie 2012, instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo", în care a fost acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, trimise în Siria şi Egipt la firmele controlate de el.
În dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. În urmă fugii acestuia au fost revocaţi din funcţii şefi ai SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi procurorul general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.
În 7 octombrie 2014, instanţa supremă i-a condamnat definitiv pe fraţii lui Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare şi pe Mustafa Tartoussi la şapte ani de închisoare, pentru că în 2006 l-au ajutat pe sirian să fugă din ţară, deşi ştiau că este acuzat de terorism.
Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fugă sa din ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.