Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ajuns, luni, la DNA, pentru noi audieri în dosarul în care este cercetată pentru fapte de corupţie, iar la intrarea în sediu ea a comentat, ironic, prezenţa mai multor membri PSD la DNA: "Am auzit că a fost toată lumea astăzi şi sper că nu le-au dat la toţi faptele, sper că a mai rămas şi pentru mine".
Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a ajuns la DNA în jurul orei 12.00.
"Dacă e luni, e PSD. Am auzit că a fost toată lumea astăzi şi sper că nu le-au dat la toţi faptele, sper că a mai rămas şi pentru mine", a comentat, ironic, primarul Craiovei.
"Aţi auzit ce s-a întâmplat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie? Denunţătorul principal din cazul Alina Bica a refuzat să îşi mai recunoască denunţul în instanţă şi a spus faptul că era urmărit în alte cauze penale şi din această cauză a dat denunţul. Asta e decizia politică a denunţurilor în România. Am înţeles că a fost şi domnul Dragnea”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu, la intrarea la DNA.
Luni dimineaţă, la DNA s-a prezentat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a fost audiat timp de aproximativ două ore în dosarul în care este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Liviu Dragnea a stat la coadă pentru a intra în sediul DNA, unde la aceeaşi oră veniseră mai multe persoane.
Tot luni dimineaţă, s-a prezentat la DNA şi deputatul PSD Constantin Niţă, căruia procurorii i-au adus la cunoştinţă că i-a fost pus sechestru asigurător pe bunuri imobile, până la concurenţa sumei de 435.823 de lei, bani care ar fi fost primişi de fostul ministru al Energiei de la un om de afaceri, pentru a-şi trafica influenţa.
Lia Olguţa Vasilescu, aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei, a fost la DNA şi în 30 mai, ea spunând atunci că se aşteaptă la ce este mai rău, având în vedere că este ultima săptămână de campanie electorală. Ulterior, DNA a anunţat că procurorii au extins urmărirea penală în cazul său, pentru spălare de bani, în dosarul în care este cercetată, iar administratorul public al Craiovei, Radu Cosmin Preda, a fost pus sub acuzare pentru o nouă faptă de instigare la spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului Craiovei mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, Olguţa Vasilescu s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.
Anchetatorii susţin că, în cadrul “donaţiilor”, estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, Olguţa Vasilescu a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash, plus încă 25.000 de euro, a căror provenienţă nu este stabilită, în preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente.
Olguţa Vasilescu mai este acuzată că, într-un context diferit, în cursul anului 2014, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Surse judiciare declarau pentru News.ro că Olguţa Vasilescu a fost susţinută în campania din 2012 ”cu materiale de publicitate achitate de firme”, iar ”camioane încărcate cu produse de publicitate electorală” circulau în Craiova conform indicaţiilor sale.
Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de Olguţa Vasilescu, procurorii au probe că Daniela Popescu, la instigarea lui Radu Preda, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, cunoscând că banii fuseseră primiţi ca mită.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.