Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu afirmă că victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute
”Nimic nu poate compensa drama victimelor violenţei, a infracţiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor. Şi se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecţie. Victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Sumă care se va suporta din bugetul Ministerului Justiţiei”, scrie Alina Gorghiu pe Facebook.
Ministrul precizează că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism, orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluţionării de către instanţă a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său”, afirmă Gorghiu.
Ea prezintă şi paşii de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher. ”Victima transmite instanţei cererea de acordare a voucherului şi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Instanţa admite cererea de acordare a voucherului şi stabileşte cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât şi Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei şi se alimentează cu cuantumul stabilit. Victima primeşte voucherul, în baza unui proces-verbal”, menţionează Gorghiu.
Este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente. Un avans din compensaţia financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite. Trebuie să avem grijă de victimele infracţiunilor! Este obligaţie!”, mai scrie ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.