Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă, joi, alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei OCDE Anti-mită, prin reglementarea unei noi infracţiuni, respectiv mituirea funcţionarilor publici străini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie: mituirea funcţionarilor publici străini. Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii şi adoptării”, a transmis Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor transmise de ministrul Justiţiei, prin acest proiect:

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank


- a fost reglementată o nouă infracţiune de corupţie, şi anume, infracţiunea de mituire a funcţionarilor publici străini (Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice este închisoarea de la 2 la 7 ani. În ceea ce priveşte pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei şi 150.000 lei).


- a fost stabilită competenţa materială a organelor de urmărire penală privitoare la această nouă infracţiune la Direcţia Naţională Anticorupţie.


- au fost stabilite şi autorităţile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală(Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei).

Prin Legea nr. 202/2023 pentru aderarea României la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, România a aderat la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia Anti-mită). 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Legislaţia naţională se aliniază la prevederile Convenţiei OCDE Anti-mită! Guvernul a adoptat astăzi proiectul Ministerului Justiţiei, prin care este reglementată o nouă infracţiune de corupţie: mituirea funcţionarilor publici străini”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu afirmă că este ”un instrument necesar în combaterea faptelor de corupţie săvârşite împotriva funcţionarilor publici străini”.

”Tocmai pentru că, la nivel global, corupţia costă 5% din PIB-ul global! Avem nevoie de măsuri sănătoase pentru reducerea fenomenului. Iar acest proiect este una dintre ele. Şi un pas înainte pentru aderarea României la OCDE”, a mai transmis Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.