Ministerul Justiţiei anunţă, luni seară, finalizarea proiectului ”Virtualizarea şi centralizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar”, în valoare de peste o sută de milioane de lei, care presupune dotarea instanţelor de judecată cu aparatură de procesare şi stocare a datelor. De asemenea, instituţia anunţă că aplicaţia Dosarul Electronic Naţional este funcţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În data de 29 februarie 2024, Ministerul Justiţiei, prin Direcţia Tehnologia Informaţiei, a încheiat proiectul «Virtualizarea şi centralizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar», finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cu o perioadă de implementare de 16 luni (octombrie 2022 – februarie 2024), proiectul în valoare de 105.323.925 lei, din care valoarea finanţării externe nerambursabile este de 88.507.500 lei, contribuie, pe de o parte, la completarea şi îmbunătăţirea resurselor IT şi de comunicaţii de date existente la nivelul sistemului judiciar, prin dotarea instanţelor de judecată cu infrastructură specifică de comunicaţii de date, procesare şi stocare, iar pe de altă parte, la creşterea calităţii, disponibilităţii şi securităţii serviciilor şi soluţiilor informatice specifice sistemului judiciar, atât a celor interne, cât şi a celor utilizate în relaţia cu justiţiabilii”, anunţă, luni seară, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit dusei citate, în cadrul proiectului, Dosarul Electronic Naţional se derulează pentru 30 de zile, începând din a doua jumătate a lunii martie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Astfel, fiind finalizate atât etapa de achiziţie, furnizare, instalare şi configurare a echipamentelor IT şi de comunicaţii de date suport, cât şi primele două iteraţii de dezvoltare pentru soluţia Dosarului Electronic Naţional (modulul pentru vizualizarea documentelor scanate la nivelul instanţei de judecată şi modulul de notificare şi comunicare a actelor de procedură), începând cu a 2-a jumătate a lunii martie a.c., pe o perioadă estimată la aprox. 30 de zile calendaristice, se derulează etapa pilot, esenţială în scopul colectării feedback-ului (funcţional şi operaţional) din partea utilizatorilor şi, respectiv, al obţinerii unei versiuni stabile pentru soluţia informatică de referinţă. Instanţele pilot înrolate în DEN, den.just.ro, sunt Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Timişoara (inclusiv tribunalele şi judecătoriile din circumscripţia acestora din urmă). Astfel, părţile şi reprezentanţii legali sau convenţionali ai acestora, care deţin o cerere validă şi aprobată pentru accesul la dosarul electronic, pot accesa, în formă consolidată (dintr-un singur loc), după caz, dosarele aflate pe rolul acestor instanţe”, se arată în comunicat.

Dintre activităţile complementare proiectului, derulate sau în curs de derulare la nivelul Ministerului Justiţiei, pot fi amintite upgrade-ul liniilor de comunicaţii, respectiv creşterea capacităţii de transmisiune a datelor în reţeaua sistemului judiciar; armonizarea cadrului legislativ incident la soluţia informatică de referinţă şi elaborarea regulamentului privind organizarea judiciară, cu modificările şi completările ulterioare; aranjamente operaţionale în scopul migrării aplicaţiei de gestiune informatică a dosarelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti – ECRIS 4 în mediu virtualizat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.