Un martor din dosarul Colectiv, victimă a incendiului din 30 octombrie 2015, a declarat, luni, după ce a fost audiat la DNA, că a fost chemat de procurori pentru declararea pretenţiilor civile şi s-a arătat încrezător în anchetă, dar şi că justiţia va face dreptate în cazul morţii celor 64 de oameni care au participat la un concert de muzică rock.
Marian Leuştean, victimă a incendiului de la clubul Colectiv, a fost audiat, luni, la sediul DNA de procurorii militari care refac ancheta în dosarul pompierilor acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de autorizare în cazul prevenirii incendiilor.
La ieşirea din sediul DNA, Marian Leuştean a arătat că a fost audiat ca martor şi că anchetatorii au dorit să ştie ce pretenţii civile solicită în urma incendiului de la Colectiv.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Leuştean nu a dorit să spună care este suma cu care s-a constituit parte civilă în dosarul penal, dar a arătat că justiţia trebuie să facă dreptate în acest caz.
”Azi (luni, n.r.) am fost chemat de procurori ca să dau declaraţie în dosarul Colectiv, ce s-a întâmplat şi dacă ne constituim parte civilă în dosar. Am pierdut doi prieteni de la masă de la mine şi mulţi alţii”, a spus Marian Leuştean.
El a precizat că a fost tratat foarte bine de către doctori şi asistente la Spitalul Bagdasar Arseni.
”Nu este cum s-a spus la televizor. Am fost dus de poliţie la spital. Recuperarea am făcut-o în ultima perioadă la Spitalul Militar. A trebuit să încep serviciul pentru că acest concediu medical se termină destul se repede.....”, a adăugat Leuştean.
Întrebat cum crede că va evolua cazul după refacerea urmării penale şi retrimiterea dosarului la instanţa militară de judecată, bărbatul a precizat: ”Dacă justiţia nu va găsi vinovaţi în acest caz cu 64 de morţi cu oameni tineri care s-au dus să asculte muzică înseamnă că trebuie să plecăm din ţara asta. Cred că justiţia îşi va face treaba foarte bine, exemplar, pentru că este momentul să ne trezim la realitate. Nu putem să iertăm aşa ceva pentru că dacă trecem cu vederea acest lucru există riscul să cadă secerate alte vieţi”.
Cercetările în cazul Colectiv se fac în cadrul a trei dosare.
Primul dosar deschis, instrumentat de Parchetul instanţei supreme, a fost cel de ucidere din culpă în care sunt urmăriţi patronii clubului Colectiv, Alin Anstasescu, George Mincu şi Paul Gancea, administratorii firmei care a furnizat artificiile pentru concert, fraţii Daniela şi Cristian Niţă, şi unul dintre pirotehniştii care le-au montat, Viorel Zaharia. Într-un dosar desprins din această cauză, artificierul Marian Moise este cercetat sub control judiciar, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.
Ulterior, DNA a început urmărirea penală a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi a două angajate din primărie, Luminiţa Ganea şi Aurelia Iofciu, pentru abuz în serviciu, după ce au autorizat clubul Colectiv în absenţa avizului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov privind siguranţa la incendiu.
În plus, la Secţia militară a DNA a fost deschis un dosar pe numele căpitanilor Antonina Radu şi George Matei de la ISU Bucureşti-Ilfov, tot pentru abuz în serviciu, aceştia fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor. Matei şi Radu au fost trimişi în judecată în 4 decembrie.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, iar alte aproximativ 100 au fost rănite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.