Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA, iar în cursul zilei au fost depuse trei dosare de candidatură. Unul dintre candidaţi este procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în precedent, în baza unor înţelegeri politice, uneori, şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în acestă instituţie. Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General, înscris în cursa pentru şefia DNA; este a treia candidatură

Adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, şi-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Până acum şi-au mai depus candidaturile procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob şi şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, Florentina Mirică.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cristian Lazăr este cel de-al treilea candidat înscris în cursa pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Lazăr a anchetat dosarul ”Închisoarilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

UPDATE - Procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, şi-a depus candidatura pentru conducerea DNA

Procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind al doilea candidat care s-a prezentat la Ministerul Justiţiei luni, în ultima zi de înscrieri.

"Mi-am despus candidatura şi nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la ieşirea din Ministerul Justiţiei.

Ora 16.00 este termenul limită de depunere a candidaturilor.

Este a doua candidatură pentru conducerea DNA, după cea a procurorului Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi atât la DNA, cât şi la Parchetul General, este vizat de două acţiuni disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară. 

Într-unul dintre dosare, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. El ar urma să fie audiat în Secţia pentru procurori în materie disciplinară în 5 septembrie.

În cel de-al doilea dosar, Marius Iacob este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară alături de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din iunie 2013. 

Anterior , Iacob a condus Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în perioada iunie 2011 - octombrie 2012 a fost prim-adjunct al procurorului general al României. 

În perioada 1994 - 1997, Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi a lucrat la Parchetul Tribunalului Bucureşti până în 2003, când a fost numit prim-procuror adjunct, funcţie pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

 

Marius Iacob a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar şi dosarul avocatei Elodia Ghinescu.

UPDATE - Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, primul procuror care şi-a anunţat candidatura la conducerea DNA

Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), este primul procuror care şi-a depus candidatura la conducerea DNA, luni, când este ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

Potrivit Digi 24,  procurorul anticorupţie Florentina Mirică. este primul procuror care şi-a anunţat candidura pentru postul de procuror-şef al DNA.

Procurorul anticorupţie Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

De asemenea, ea a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

În urma instrumentării acestui dosar, Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă. Procurorul-şef al DNA de la vremea respectivă, Codruţa Kovesi, declara că o susţine pe colega ei. Ulterior, Sectia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea actiunii disciplinare. 

De asemenea, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustaţă sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

În plus, Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei. 

În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

UPDATE - Tudorel Toader, despre lipsa candidaţilor pentru DNA: Procurorii ştiu foarte bine de câtă muncă e nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituţionali, pentru a funcţiona normal. Numirile precedente, făcute pe troc politic şi nu v-aţi mai îngrijorat

La sosirea la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a fost întrebat de jurnalişti despre motivele pentru care nu există candidaţi pentru conducerea DNA, deşi luni este ultima zi de depunere a candidaturilor, spunând că unul dintre acestea ar putea fi faptul că unii dintre procurori cred că numirea la şefia DNA se va face ca până acum - în baza unor înţelegeri politice, el dând asigurări că nu se va întâmpla aşa.

"Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute uneori - şi folosesc o formulă severă - pe baza unor înţelegeri politice, ca să nu spun troc politic. Gândiţi-vă la ultima numire la DNA - nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat, nu au fost înscrişi. S-a transmis «propun să reinvestească» şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM-ului, aviz negativ, consultativ – e adevărat – iar acum se spune: «decretul este nelegal pentru că nu are acelaşi aviz consultativ şi negativ» . Cred că unii dintre procurori au impresia că numirea se va face ca în precedentul mandat, dar eu îi asigur că nu va fi aşa ceva”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că, de asemenea, cine vrea sa devină şef la DNA ştie foarte bine realitatea de acolo şi îşi dă seama de câtă muncă este nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal.

"Pe de altă parte, cine vrea să devinăm şef la DNA - eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care ar dori să devină procuror şef la DNA sunt convins  că ştiu foarte bine realitatea de acolo. Îşi dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametrii lui constituţionali, pentru a-l face să funcţioneze normal, pentru a reda încrederea  - dacă a existat - pentru a reda încrederea românilor în activitatea pe care o face DNA", a declarat Toader. 

Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA: "Mai avem ziua de azi, când, repet, vom avea candidaţi".

Întrebat dacă consideră că DNA nu funcţionează normal, el a răspuns: "În mod evident DNA nu avea când şi cum într-un timp foarte scurt să reintre în normalitate, în condiţiile în care avem sute de achitaţi".

Luni este ultima zi în care se mai pot depune candidaturi pentru postul de procuror-şef al DNA

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până luni, inclusiv, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.

Deşi doar luni mai pot fi depuse dosare de candidatură, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a declarat convins că vor fi candidaţi. 

În caz contrar, procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată.

Întrebată, într-un interviu la Realitatea TV, despre lipsa candidaţilor pentru conducerea DNA, preşeşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni. Ea afirmă că magistraţii nu îşi doresc funcţii de conducere pentru că un asemenea post înseamnă o expunere din punct de vedere al imaginii şi se intră "într-un hăţiş împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale".

"Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (...) Vedeţi ce înseamnă o funcţie de conducere - esti extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe poveţti, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată. Orice om de bun simţ îşi pune problema <<decât să intru în asemenea hăţiş, împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale, mai bine stau în banca mea, îmi văd de dosarele mele, îmi văd de familia mea şi lasă-i pe alţii care îşi doresc sa candideze pe funcţii de conducere>>. Mi se pare extrem de păgubos pentru că  pe posturi de conducere trebuie să fie persoane verticale, persoane care ştiu carte, care să aiba un ascendent şi profesional, şi moral, şi organizatoric asupra colegilor şi ideal ar fi ca pe asemenea posturi să se înscrie cât mai multe persoane care corespund din punct de vedere al acestor criterii. Vom vedea, mi-e tare teamă că nu se va înscrie nimeni până la urmă", declara, joi, Cristina Tarcea.

Cererile de participare la selecţia pentru conducerea DNA trebuie însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, de un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, de un curriculum vitae, de cel puţin zece lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii cinci ani şi de ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Potrivit anunţului Ministerului Justiţiei, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare aintereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc., verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie. 

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie, după care ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, însoţite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi în vederea propunerii de numire în funcţiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.