Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Augustin Lazăr, a declarat luni, întrebat dacă Dan Condrea era filat de anchetatori, că nu crede că ar fi fost necesar filajul într-o astfel de situaţie, precizând că nu existau suspiciuni că patronul Hexi Pharma ar fi vrut să se sustragă urmăririi penale. Lazăr a spus că patronului Hexi Pharma urma să i se aducă la cunoştinţă că este învinuit pentru înşelaciune în formă agravantă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În ultimile zile a avut loc o activitate susţinută a organelor poliţieneşti de a ridica documentele relevante pentru cauză, contracte de vânzare-cumpărare cu diverse spitale, iar aceste documente urmau să fie evaluate astăzi, pentru a se stabili prejudiciul în cauza. Urma să i se aducă la cunoştinţă ipoteza de învinuit pentru înşelaciune în formă agravantă. Astăzi se va face evaluarea şi se va şti un prejudiciu. Era iminentă extinderea urmăririi pentru fapta de înşelăciune faţă de Condrea, iar dumnealui trebuia să ia la cunoştinţă şi să-şi pregatească apărarea”, a spus procurorul general al României.

Augustin Lazăr a mai spus că nu existau suspiciuni că Dan Condrea ar fi intenţionat să se sustragă urmăririi penale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Vreau să vă asigur că avem resursele necesare şi că lucrurile se vor clarifica cu referire la toate faptele şi la toţi participanţii. Nu existau suspiciuni că Condrea ar fi urmărit să se sustragă urmăririi penale. (…) Ancheta s-a desfasurat exact aşa cum trebuia să se desfăşoare, a fost o desfăşurare de resurse serioase, la un moment dat au lucrat circa 150 de poliţişti din toată ţara pentru a ridica documente. Au fost desemnaţi mai mulţi procurori care coordonează acestă cauză. Ancheta a mers într-un ritm alert”, a precizat procurorul general Augustin Lazăr. 

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a mai spus că în condiţiile în care luni se evaluează prejudiciul în cazul Hexi Pharma, pentru extinderea urmăririi penale era iminentă chemarea lui Dan Condrea pentru a i se comunica o nouă învinuire şi “s-ar fi putut întâmpla multe lucruri pe care el le-a ştiut”.

Întrebat dacă există certitudinea că persoana care a decedat în accidentul care a avut loc duminică seara este Dan Condrea, procurorul general al României a spus: “Este vorba de o cercetare în curs şi nu ar fi bine să comentăm acest aspect, deşi indiciile sunt foarte puternice în acest sens. Adică este vorba de autoturismul acestei firme, de o persoană care are asupra sa documentele respective şi sunt indicii puternice că este vorba de acea persoană, care este în curs de identificare”.

Augustin Lazar a precizat că, de regulă, în cazul unui accident de circulaţie cu moartea persoanei, se face cercetare pentru ucidere din culpă, pentru a se vedea circumstanţele în care a survenit decesul acelei persoane.

Procurorul general al PICCJ a mai spus că, în dosarul Hexi Pharma, în ultimele zile, organele de cercetare, coordonate de procurori, au ridicat mai multe documente, printre care şi contracte de vânzare-cumpărare privind produsele Hexi Pharma la spitalele din Capitală şi din alte localităţi, în baza cărora luni să fie stabilit prejudiciul în cauză.

“Pentru a putea aprofunda ancheta şi pentru o eventuală extindere a urmăririi penale, era iminentă chemarea celui în cauză pentru a i se aduce la cunoştinţă noua învinuire. Există indicii foarte serioase că astăzi ar fi fost evaluat prejudiciul şi s-ar fi putut întâmpla mai multe lucruri pe care el (Dan Condrea, n.r.) le-a ştiut. De regulă, cel în cauză ştie cel mai bine când este un prejudiciu mare. Toată lumea intuieşte ce se întâmplă, ce măsuri preventive se iau în astfel de situaţii”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general al PICCJ declara duminică, pentru News.ro, că procurorii care fac cercetări în dosarul dezinfectanţilor, vor instrumenta şi cauza evenimentului rutier în urma căruia şi-a piedut viaţa Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

"Am dispus, în această seară, preluarea instrumentării cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Vă pot confirma că la faţa locului s-a deplasat procurorul competent de la Buftea, împreună cu organale poliţiei judiciare, s-a făcut cercetare la faţa locului, s-a ridicat autoturismul şi a fost deplasat şi conservat la sediul Inspectoratului de Poliţie Ilfov. Se fac cercetări pentru a stabili care dintre cele două variante ar fi: un accident de circulaţie în contextul stresului sau varianta unei sinucideri, în contextul în care la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare”, a declarat Augustin Lazăr, pentru News.ro.

Lazăr a mai spus că ancheta cu privire la evenimentul rutier va fi instrumentată de aceeaşi echipă de procurori care lucrează şi în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Anchetatorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ au anunţat că decesul patronului Hexi Pharma nu va împiedica desfăşurarea anchetei în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. Procurorii spun ca dosarul îşi va urma cursul firesc, se vor administra probe şi vor fi audiate mai multe persoane.

Sursele citate mai arată ca Dan Condrea nu era singura persoana susceptibila de a fi trasă la răspundere penală în acest caz, astfel că procedurile îşi urmează cursul în sensul administrării unui probatoriu cât mai complet pentru aflarea adevărului în dosar.

Poliţiştii au reluat, luni dimineraţă, cercetarea la faţa locului pe drumul unde Dan Condrea şi-a pierdut viaţa după ce maşina sa s-a izbit duminică de un copac. Anchetatorii ridică probe noi şi refac măsurătorile.

Accidentul în urma căruia, din primele informaţii, şi-ar fi pierdut viaţa Dan Condrea a fost anunţat duminică seara, la numărul 112, cu câteva minute înainte de ora 19.00, acesta având loc pe un drum judeţean din Ilfov, între Buftea şi Corbeanca. În autoturism s-au descoperit actele lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma implicată în scandalul biocidelor folosite în spitale.

"Nu există urme de frânare. Luăm în calcul şi varianta sinuciderii (...) Autovehiculul se deplasa dinspre Corbeanca către Buftea, a pierdut controlul, a ieşit în afara părţii carosabile. Colegii mei nu au găsit la faţa locului urme de frânare. Deci luăm în calcul orice ipoteză. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, conform documentelor de identitate găsite în afara autoturismului este vorba despre persoana la care faceţi referire. Având în vedere leziunile pe care le-a suferit respectiva persoană, nu putem confirma la acest moment. Urmeză a fi ridicată proba ADN şi făcută şi expertiză în acest sens", a declarat Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov. 

Burada mai spune că există doi martori oculari ai accidentului, un biciclist şi un şofer care a fost depăşit de maşina lui Condrea cu câteva secunde înainte de incident. 

Alexandru Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 milioane de lei în 2014.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma.

În urma acestei decizii, compania Hexi Pharma a renunţat, în 17 mai, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.