Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, competenţa de soluţionare a litigiilor privind malpraxisul medical va reveni tribunalului, şi nu judecătoriei, cum este în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea legii 95/2006, în sensul unificării jurisprudenţei în privinţa competenţei de soluţionare a acţiunilor întemeiate pe malparxisul medical, competenţa de soluţionare a acestor litigii urmând să revină tribunalului, şi nu judecătoriei, cum este prevăzut în prezent.

„Instanţa competentă să soluţioneze litigiile prevăzute în prezenta lege este tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, „în cazul în care asigurătorul sau oricare dintre părţile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei, la tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”.

„Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă este apelul. Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie, potrivit dreptului comun”, mai indică actul normativ.

Pe 11 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, acest proiect de lege. 

Preşedintele Iohannis a mai semnat decretul pentru promulgarea legii  privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice.

De asemenea, şeful statului a promulgat legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 369/2004 privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin legea nr. 100/1992. Actul normativ are aduce clarificări în privinţa autorităţilor implicate în procedura de înapoiere, respectiv a exercitării dreptului de vizitare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.