Judecătorul Cristi Dănileţ susţine, pe pagina de Facebook, că politicienii trebuie să rezolve situaţia apărută după votul de duminică, iar justiţia trebuie privită cu încredere şi lăsată să îşi îndeplinească misiunea. ”Justiţia a fost sub asalt şi magistraţii aproape că au fost îngenunchiaţi”, susţine Dănileţ care afirmă că doar societatea civilă şi deciziile curajoase ale unor magistraţi au făcut ca dezastrul să nu fie total. Dănileţ propune renunţarea la toate modificările aduse codurilor penale şi legilor justiţiei, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi demisia tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care au susţinut modificările legislative. ”Nu merg toate lucrurile roz în sistemul nostru, dar sigur nu sunt maro”, mai spune Dănileţ.
”Las politicienii să stabilească cum vor rezolva situaţia apărută după voturile de duminică. Totuşi, să nu uităm: un politician fusese condamnat definitiv pentru fraudă electorală, dar nu i s-au interzis atunci drepturile politice pentru subminarea democraţiei; ca urmare, acel infractor a fost ales de populaţie în Parlamentul ţării. Nu e primul caz. Parlamentul, Preşedinţia ţării şi Primăria fiind singurele posturi publice care pot fi ocupate de cei care au cazier, ceea ce reprezintă o scăpare legislativă incredibilă; în Parlament, acel infractor a fost ales preşedinte al uneia din Camere, fiind pe aceeaşi poziţie ierarhică cu mari valori din istoria statului român, coborând în derizoriu una din cele mai importante funcţii în stat”, a scris judecătorul Cristi Dănileţ pe pagina sa de Facebook.
Dănileţ afirmă că ”infractorul în cauză a pus şi schimbat Guverne”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De aici mă interesează doar ministrul Justiţiei. Aşadar, am avut un ministru - culmea! şi profesor de drept - care a fost susţinut de un infractor, care a avut întâlniri şi negocieri cu acest infractor. Mai mult, acest ministru al Justiţiei a distrus cariere de magistraţi (Kovesi şi Lazăr) şi a dinamitat tot sistemul de justiţie, furnizând Parlamentului un proiect de act normativ care a întors justiţia la nivelul anilor 2002-2003 când ţara era condusă de un alt infractor condamnat definitiv de justiţia română. În paralel, în Parlament, acest infractor a girat toată activitatea concertată împotriva justiţiei române: iniţierea amnistiei şi graţierii (încă se află în Parlament), modificarea drastică a codurilor de abia reformate (care se află la Curtea Constituţională), modificarea a sute de articole din legile justiţiei (creşterea puterii IJ, crearea monstruoasei SIIJ, dinamitarea CSM, inventarea erorii judiciare, eliberarea a sute de magistraţi din funcţie), eliberarea a mii de deţinuţi mai înainte de data stabilită de judecători, schimbarea Agentului Guvernamental la CEDO şi mai ales generarea şi girarea a mii de atacuri prin intermediul televiziunilor aservite”, a mai scris Dănileţ.
Judecătorul face referire şi la cei care îl consideră victimă pe Liviu Dragnea şi cere ieşirea din penibil pentru că ”justiţia a fost sub asalt”.
”Acum, infractorul în cauză a mai fost condamnat o dată. Iar unii deja îl fac victimă: că e o tragedie pentru familia sa, că nu trebuia dat cu pumnul în maşina care îl ducea la penitenciar, că oare ce a mâncat dimineaţa asta, că avea sau nu camera văruită etc. Sindromul Stockholm în toată splendoarea sa, nu alta! Eu spun să ieşim din penibil. Justiţia a fost sub asalt şi magistraţii aproape că au fost îngenunchiaţi. Am ajuns ca în 2018 şi 2019 să ne fie mai frică în sistem decât în vremurile sinistre din 2001-2003. Numai susţinerea constantă a societăţii civile ne-a scăpat de la dezastrul total. Şi, desigur, hotărâri curajoase ale magistraţilor verticali. Căci, da, azi trebuie curaj ca să fii normal”, a mai scris Dănileţ.
Judecătorul de la Cluj cere ”să reparăm ce se mai poate”.
”Aşadar, să reparăm ce se mai poate: renunţarea la modificarea codurilor penale, abrogarea tuturor modificărilor făcute la legile justiţiei, renunţarea la SIIJ, demisia membrilor CSM care au susţinut toate aceste modificări stupide. Nu cred în recârpire, ci în reclădire. Începem cu Justiţia, continuăm cu România. Oamenii trebuie să revină la normalitate, să înceapă să muncească, economia să înceapă să funcţioneze. Şi, pe deasupra, cetăţenii să vegheze. Că poate unii nu se retrag, ci doar se repliază...”, a mai scris Dănileţ.
Acesta recunoaşte că nu toate lucrurile sunt roz în sistemul românesc de justiţie.
”În rest: justiţia trebuie privită cu încredere şi lăsată să îşi îndeplinească misiunea. Nu merg toate lucrurile roz în sistemul nostru, dar sigur nu sunt maro, ca în alte sisteme. Avem o nouă generaţie de judecători şi procurori, activişti şi militanţi, verticali, fără mamă, fără tată. Ei fac parte deja din viitor. Nu pentru ei, ci pentru România. O Românie curată, cu oameni cinstiţi, cu funcţionari corecţi, cu demnitari demni”, îşi încheie Dănileţ mesajul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.