Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, pe care Inspecţia Judiciară îl acuză că face parte dintr-un partid politic şi că a participat la acţiuni politice. Decizia poate fi contestată.
”Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru faptele constând în încălcarea interdicţiei de a desfăşura activităţi economice şi de a-şi exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs (...) ca neîntemeiată”, a decis, miercuri, Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM.
Cu majoritate, magistraţii au decis să admită acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară pentru abaterea disciplinară constând în încălcarea interdicţiei de a face parte din formaţiuni politice şi pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a mai transmis intituţia citată.
A fost formulată o opinie separată în sensul respingerii în totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară ca neîntemeiată
”Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok), pentru că:
- fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorităţi şi candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speţă;
- am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formaţiune politică" de către CSM”, a scris, miecuri, Cristi Dănileţ pe Facebook.
Potrivit acestuia, cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit.
”Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi incălcat statutul propriu”, a mai scris Dănileţ.
CSM a mai emis o decizie de excludere din magistratură pentru ănileţ, aceasta fiind contestată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...