Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi procurorul general Augustin Lazăr au avut miercuri, la interviul pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Public, o dispută pe tema protocoalelor cu SRI şi a faptului că Lazăr ar fi afirmat, într-o convorbire pe tema protocolului din 2009: "Cum să face noi aşa o grozăvie". Ministrul susţine că discuţia era despre ansamblul protocolului, în timp ce procurorul general spune că de fapt era despre "pretinse echipe complexe sau mixte".
Chestionat de Toader de ce când l-a întrebat într-o convorbire telefonica despre protocolul din 2009 a zis ”cum să face noi aşa o grozăvie”, Lazăr a replicat: "Am o memorie foarte bună şi discuţia este şi înregistrată, discuţia era despre pretinse echipe complexe sau mixte sau cam aşa ceva era discuţia acolo".
Toader a precizat, însă, că vorbea strict de existenţa protocolului
"Toată discuţia a venit de la pretinsa existenţă a unor echipe secrete în protocoale, care echipe ..... amestec în funcţiunilor procesuale. Şi eu mi-am exprimat indignarea, dacă cineva a făcut o treabă ca asta, a încălcat funcţiunile procesuale, nu este legal. Şi am zis. Doamne Dumnezeule, asemenea inginerie nu e posibilă", a afirmat Lazăr.
Ministrul Justiţiei a insistat:"Noi vorbeam de simpa existenţă a protocoalelor şi nu intrasem în faza a doua, cum s-au aplicat. Ce părere aveţi despre decizia Curţii Constituţionale care a zis v-aţi băgat în puterea legiuitorului".
Augustin Lazăr a răspuns că s-a uitat la partea care priveşte protocolul din 2016 pe care personal l-a semnat şi despre care Curtea a afirmat că respectă exigenţele constituţionale.
"Aţi citit doar ultima frază?", a întrebat Tudorel Toader, replica procurorului general fiind: "Eu citesc această frază care este de esenţă din decizia Curţii Constituţionale. Decizia Curţii Constituţionale ne spune aşa, că al doilea protocol din 2016 respectă exigenţele constituţionale, însă sunt trei termeni care prin modul în care sunt redactaţi pot să permită şi adică nu sunt în regulă şi sunt de acord cu Curtea Constituţională. Dar protocolul este valabil".
"Ştiţi de ce a fost semnat numai în decembrie din martie? Pentru că acest protocol a fost discutat şi răsdiscutat ca nu cumva să încalce dispoziţiile legale. L-am analizat şi am reformulat de mai multe ori. Au fost nişte scăpări, dar noi ne-am gândit, că m-aţi provocat, spre exemplu, faptul de a comunica operatorului de informaţii ce s-a ales de sesizarea pe care a făcut-o în termen de 60 de zile noi ne-am gândit că este o informare normală, cum se face la orice petiţionar, în 30 de zile dacă s-a adresat unei instituţii. Eu aşa m-am gândit. Curtea Constituţională apreciază că cineva ar putea să interpreteze altfel. Şi să facă probabil vreun raport către operatorul de informaţii, ceea ce nu ar fi corect din partea ministerului. Şi noi nici nu ne-am gândit la aşa ceva", a argumentat Augustin Lazăr.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.