Instanţa Curţii de Apel Timişoara a rămas în deliberare după ce a judecat, miercuri, apelul formulat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Arad Nicolae Ioţcu, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă în legătură cu atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente medicale. Ioţcu va afla în 26 iunie soluţia în acest caz, în care şi DNA a cerut majorarea pedepsei la şapte ani. La termenul anterior, din 9 iunie, fostul şef al CJ Arad a depus o cerere de recuzare a completului de judecată, care a fost însă respinsă definitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul şef al CJ Arad Nicolae Ioţcu s-a prezentat, miercuri, în faţa instanţei Curţii de Apel Timişoara, care judecă apelul formulat după sentinţa Tribunalului Timiş, care l-a condamnat în 21 martie la patru ani de închisoare.

La termenul anterior, din 9 iunie, Ioţcu a depus o cerere de recuzare a completului de judecată, care a fost însă respinsă definitiv.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

La termenul de miercuri, avocatul lui Ioţcu a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale, instanţa timişoreană respingând această cerere, decizie care poate fi atacată în 48 de ore.

Avocatul a încercat să obţină o amânare a judecării apelului, motivând că ar avea nevoie de timp să analizeze cererea unui alt condamnat în primă instanţă în acest dosar - Alin Pătraşcu, administrator Medicare – de schimbare a încadrării juridice a faptei. Şi Pătraşcu a cerut un nou termen, pe motiv că îi lipseşte avocatul, dar cererea a fost respinsă, avocatul din oficiu primind un termen de o oră pentru a studia dosarul, timp în care procesul a fost suspendat.

La reluarea şedinţei, apărătorul lui Ioţcu a cerut achitarea acestuia, pe motiv că ar fi fost condamnat de Tribunalul Timiş fără probe concrete.

În schimb, procurorul DNA a cerut o pedeapsă mai mare, de şapte ani. Acesta a scos în evidenţă gravitatea faptelor şi faptul că Ioţcu a ocupat o funcţie publică importantă la data comiterii faptelor.

Instanţa a rămas în deliberare, anunţând că sentinţa va fi pronunţată în 26 iunie, în şedinţă publică.

În 21 martie, după mai mult de un an şi jumătate de la debutul procesului, Tribunalul Timiş a emis sentinţa, condamnându-l pe Ioţcu la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa i-a aplicat şi pedepse complementare, privind interzicea unor drepturi, precum de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţul autorităţii de stat, de a profesa meseria de care s-a folosit la savârşirea infracţiunii sau de a ocupa funcţii de conducere în cadrul unei instituţii publice.

De asemenea, judecătorul de caz a decis confiscarea sumelor 35.000 lei şi 10.000 euro ”dobândite în urma săvârşirii infracţiunii” şi a menţinut sechestru asigurator decis de procurori asupra sumei de 21.800 euro.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Alin Pătraşcu şi Adrian Nedelciu, au primit pedepse cu suspendare.

Pătraşcu a fost condamnat la două pedepse de câte un an şi patru luni închisoare pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi i-a fost confiscată suma de 20.000 de euro.

Adrian Nedelciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tarfic de influenţă şi i s-a confiscat suma de 10.000 de lei.

Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA îl acuza că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.

Ioţcu fusese reţinut de DNA în 24 iulie 2015, după care a fost arestat preventiv, motiv pentru care Prefectura a decis suspendarea sa din funcţie. Ulterior, instanţa a schimbat pe rând măsurile preventive, înlocuind arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar apoi cu măsura controlului judiciar.

În acelaşi dosar au fost inculpaţi Adrian Nedelciu, fost director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din CJ Arad, pentru trafic de influenţă, şi Alin Mircea Pătraşcu, administrator al Medicare, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor, Ioţcu a primit, în 22 iulie 2015, printr-un intermediar, 35.000 de lei, iar Nedelciu a primit 10.000 de lei. În 24 iulie, Ioţcu ar fi primit din nou bani, prin acelaşi intermediar, respectiv 10.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.