Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) lansează, joi, dosarul electronic, iar din 18 mai acesta va putea fi accesat pentru toate secţiile, mai puţin cea de Contencios Administrativ şi Fiscal, unde volumul de acte care trebuie scanate este mai mare. Dosarul electronic pentru această secţie va fi disponibil din 1 septembrie. Procedura de înregistrare în vederea accesului la sistemul de dosar electronic este deja disponibilă pe pagina de internet a Înaltei Curţi.
ÎCCJ a anunţat, joi, lansarea dosarului electronic, urmat din toamnă de implementarea serviciului de transmitere a actelor de procedură şi de efectuare a comunicărilor prevăzute de lege prin mijloace moderne de comunicaţie, în format electronic, diminuându-se astfel costurile pe care administrarea justiţiei le presupune pentru contribuabil, precum şi efectuarea acestor comunicări către justiţiabili în condiţii de rapiditate şi de siguranţă.
”Modernizarea paginii de internet a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, eficientizarea motorului de căutare a jurisprudenţei Înaltei Curţi, asigurarea accesului gratuit la sinteze de jurisprudenţă şi la jurisprudenţa istorică a instanţei supreme a României, creşterea gradului de diseminare a hotărârilor pronunţate în cadrul celor două mecanisme de unificare a jurisprudenţei şi creşterea gradului de transparenţă a activităţii instanţei prin noile mijloace de comunicare acum disponibile, inclusiv reţelele sociale sunt alţi paşi avuţi în vedere pentru viitor. Păstrând şi respectând tradiţiile şi practicile celei mai înalte în grad instanţe a României, ÎCCJ creează astfel premisele pentru a deveni o instanţă modernă şi accesibilă, în interesul cetăţenilor pe care este chemată să îi servească”, a transmis ICCJ, printr-un comunicat de presă.
Începând cu data de 18.05.2020, justiţiabilii şi reprezentanţii lor, care au parcurs procedura de înregistrare, vor avea acces on-line la documentele din dosarele proprii, înregistrate pe rolul Secţiei I Civile, Secţiei a II a Civile, Secţiei Penale şi al completurilor de 5 judecători din cadrul instanţei supreme.
”Din cauza volumului foarte mare de date, procedura de scanare a documentelor la nivelul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal necesită o perioadă mai îndelungată. S-au luat măsuri de realocare a unor grefieri de la alte secţii pentru realizarea acesteia în cel mai scurt timp posibil, urmând ca dosarul electronic să fie operaţionalizat şi la nivelul acestei secţii începând cu luna septembrie 2020”, a mai transmis ICCJ.
Procedura de înregistrare în vederea accesului la sistemul de dosar electronic este deja disponibilă pe pagina de internet a Înaltei Curţi.
Avantajele dosarului electronic:
- economie de timp şi costuri mai reduse pentru părţi şi apărătorii lor, aceştia putând consulta documentele dosarului fără a se deplasa efectiv la sediul instanţei supreme;
- acces imediat la documentele noi, fără a se aştepta perioada necesară pentru comunicarea acestora prin serviciile poştale;
- creşterea celerităţii procedurii, prin reducerea situaţiilor în care este necesară amânarea cauzei pentru a se putea consulta înscrisurile noi;
- reducerea aglomeraţiei în sediile ÎCCJ şi asigurarea eficienţei măsurilor de protecţie împotriva COVID-19;
- posibilitatea judecătorilor, magistraţilor asistenţi şi grefierilor de a consulta dosarele de la domiciliu şi de a lua în mod imediat măsurile corespunzătoare, în contextul măsurilor de protecţie legate de pandemia de COVID-19;
- posibilitatea membrilor completului de judecată, a părţilor şi a reprezentanţilor lor de a consulta dosarul în mod simultan, fără a se aştepta predarea dosarului în arhivă;
- acces la actele dosarului 24/24, fără ca partea să fie condiţionată de programul de relaţii cu publicul al compartimentului arhivă sau de faptul că dosarul se află dat spre studiu sau spre motivare unui membru al completului.
”În contextul măsurilor sale continue de asigurare a securităţii şi sănătăţii la sediile sale, în contextul pandemiei de COVID-19, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie invită toate părţile, precum şi pe colegii procurori şi avocaţi să folosească aplicaţia de dosar electronic pentru a contribui atât la desfăşurarea cu celeritate a judecăţii în cauzele care îi privesc, cât şi pentru un mediu de lucru mai sigur şi condiţii decente de desfăşurare a activităţilor judiciare pentru noi toţi”, a precizat instituţia.
Pentru implementarea aplicaţiei Înalta Curte a beneficiat de asistenţă din partea Tribunalului Arad şi a Curţii de Apel Galaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.