Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni că pot fi acordate despăgubiri în echivalent numai titularilor cererilor de retrocedare a bunurilor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, care au fost înstrăinate legal după data de 22 decembrie 1989.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai titularii cererilor de retrocedare ale căror imobile, ce fac obiectul ordonanţei de urgenţă, au fost înstrăinate legal după data de 22 decembrie 1989 pot opta pentru acordarea măsurilor reparatorii în echivalent potrivit art. 5 alin. (5) din actul normativ sus-menţionat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 iunie 2024”, se arată în minuta instanţei supreme.
 
Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi a admis, în 24 aprilie 2024, propunerea Secţiei de contencios administrativ şi fiscal privind sesizarea ÎCCJ cu o cerere de recurs în interesul legii, în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art.6 alin. (l) din OUG nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. 
 
Problema esenţială era aceea de a se stabili dacă textul de lege, respectiv dispoziţiile prevăzute de art. 6 alin. (1) din OUG nr. 94/2000 vizează doar imobilele înstrăinate ulterior datei de 22 decembrie 1989 sau acesta poate fi interpretat în sensul că se referă şi la imobilele înstrăinate anterior acestei date, divergenţa de interpretare rezultând din raportarea conţinutul art. 6 alin. (1) din OUG 94/2000 la cadrul legal general în materie de retrocedare şi la Protocolul adiţional nr. 1 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.
 
Articolul 6, alineatul (1) din OUG 94/2000 prevede că cazul în care imobilele ce fac obiectul ordonanţei de urgenţă au fost înstrăinate legal după data de 22 decembrie 1989, titularii cererilor de retrocedare pot opta pentru acordarea măsurilor reparatorii în echivalent potrivit art. 5 alin. (5), care prevede că ”măsurile reparatorii în echivalent se vor acorda potrivit legii speciale care va reglementa tipul şi procedura de acordare a despăgubirilor”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.