Fostul senator Şerban Mihăilescu ar urma să fie audiat marţi, în calitate de martor, la instanţa supremă, unde are loc un nou termen în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în legătură cu retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi şi Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
La termenul de marţi al procesului al urma să fie audiaţi, în calitate de martori, Şerban Mihăilescu şi Traian Poenaru.
La ultimul termen al procesului, din 25 aprilie, magistraţii instanţei supreme au audiat-o pe Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, ea susţinând că a refuzat oferta lui Remus Truică de a încheia o tranzacţie la un preţ mai mic pentru a nu plăti taxe. Valmar a mai spus că nu a fost de acord cu cererea de a micşora valoarea tranzactiei şi că Tăriceanu i-ar fi cerut să aplice legea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fosta soţie a preşedintelui Senatului a mai arătat că a fost contactată în 2008 pentru a autentifica un contract de vânzare-cumpărare a unui teren.
“Autentificarea nu a mai avut loc la biroul meu notarial. Am menţionat ce părţi mi-au solicitat autentificarea, care era valoarea respectivului teren pe lista notarilor în 2008, faptul că reprezentantul cumpărătorului mi-a cerut să evaluez terenul la o valoare mai mică, taxele notariale urmând a fi mult mai mici. Am fost întrebată la DNA dacă fostul soţ avea cunoştinţă despre tranzacţie, am spus că da, că nu am fost de acord cu cererea de a micşora valoarea tranzactiei şi că fostul soţ mi-a cerut să aplic legea. Am fost întrebată dacă ştiu mai multe persoane, printre care pe Dan Andronic, Tal Silbestein şi Marius Marcovici şi am spus că da”, a spus fosta soţie a preşedintelui Senatului.
Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce, pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului.
În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.
În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
Preşedintele Senatului a fost audiat în acest dosar în 11 aprilie, când le-a spus magistraţilor instanţei supreme că a încetat relaţiile de consultanţă politică cu Tal Silberstein şi Dan Andronic în 2008, când aceştia au început să îl consilieze pe Traian Băsescu, dar s-au mai întâlnit între 2008 şi 2014, doar pentru a discuta politică.
Tăriceanu a spus că nu a minţit când a spus că nu a vorbit cu Remus Truică despre tranzacţionarea terenurilor Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, iar prinţul Paul probabil că i-a făcut plângere penală pentru că l-a considerat potrivnic acţiunilor sale şi după ce aflase că foloseşte în public faţă de el epitetul "bastard”.
“Nu recunosc săvârşirea infracţiunilor din rechizitoriul pentru că sunt nevinovat. Acuzaţiile sunt pure speculaţii, fără fundament real şi nu descriu conţinutul infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, aşa cum le-am citit eu în Codul penal. Nu înţeleg ce s-a urmărit. Asistăm la un fel de proces de intenţie. Probabil trebuia să declar ce voia procurorul să audă. Din acest motiv nu am dat declaraţie la organul de urmărire penală, pentru care l-am considerat a nu fi obiectiv”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu în declaraţia de inculpat pe care a dat-o în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.
Preşedintele Senatului declara, după audierea sa în acest dosar, că procurorii le-au cerut celor pe care i-au audiat în alte dosare să facă denunţuri în cazul său, ceea ce arată că se urmăreşte altceva decât un proces corect, în condiţiile în care este nevinovat şi acuzaţiile care i se aduc sunt nereale şi nefondate. Tăriceanu susţinea că procurorii "fac o vânătoare” şi că el nu este singurul în această situaţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.