Fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Botoşani, Raluca Stăncescu, a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), sub control judiciar, pentru şantaj, conflict de interese, divulgare de secrete profesionale, instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, un agent de poliţie, dar şi un bărbat pentru şantaj.
Potrivit DNA, Raluca Stăncescu a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, pentru şantaj instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese.
Complicele său, Stavără Cătălin, a fost trimis în judecată pentru şantaj, Batcă Constantin, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei, iar Buliga Bogdan Daniel, la data faptei şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit procurorilor, în cursul lunii octombrie 2015, ”folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, inculpata Stăncescu Raluca, împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane”.
”Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă îşi cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin. Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi iniţiate cercetări faţă de aceasta şi faţă de membrii familiei acesteia pentru săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, anunţă procurorii.
La data de 21 iulie 2017, Buliga Bogdan Daniel, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, cu intenţie, a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei în privinţa cărora a fost întrebat, omiţând totodată să declare toate aspectele despre care avea cunoştinţă.
”Concret, inculpatul s-a oferit să folosească resursele umane şi tehnice ale Serviciului pe care-l conducea pentru a o ajuta pe inculpata Stăncescu Raluca în demersul său infracţional, aspect pe care l-a negat în faţa procurorilor anticorupţie”, mai spun procurorii.
În perioada 30 octombrie 2015 – 04 februarie 2016, Stăncescu Raluca, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă.
Pentru a justifica perioada în care cauza s-a aflat în nelucrare, la începutul lunii noiembrie 2016, agentul de poliţie, cu intenţie, a întocmit în fals două procese verbale, prin antedatare şi inserarea unor menţiuni nereale.
”În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 04 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe inculpatul Batcă Constantin să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni”, se mai arată în rechizitoriu.
Separat, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin, date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui alt dosar penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.
În 21 iulie, DNA anunţa că prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botoşani Raluca Stăncescu a fost reţinută 24 de ore pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Ulterior, Stăncescu a fost arestată preventiv, în 1 august fiind suspendată din funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.