Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, a dat, marţi, o declaraţie de martor la instanţa supremă, unde preşedintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi şi Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic, ea susţinând că a refuzat oferta lui Remus Truică de a încheia o tranzacţie la un preţ mai mic pentru a nu plăti taxe. Valmar a mai spus că nu a fost de acord cu cererea de a micşora valoarea tranzactiei şi că Tăriceanu i-ar fi cerut să aplice legea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Sunt fosta soţie a inculpatului Tăriceanu. Am fost citată telefonic la DNA în legătură cu retrocedarea fermei Băneasa. Nu-mi amintesc să-mi fi fost aduse la cunoştinţă dispoziţie art. 118 şi 120 din Codul Penal. Am semnat declaraţiile. Nu s-au făcut presiuni asupra mea”, şi-a început declaraţia Ioana Valmar. 

Fosta soţie a preşedintelui Senatului a mai arătat că a fost contactată în 2008 pentru a autentifica un contract de vânzare-cumpărare a unui teren. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Autentificarea nu a mai avut loc la biroul meu notarial. Am menţionat ce părţi mi-au solicitat autentificarea, care era valoarea respectivului teren pe lista notarilor în 2008, faptul că reprezentantul cumpărătorului mi-a cerut să evaluez terenul la o valoare mai mică, taxele notariale urmând a fi mult mai mici. Am fost întrebată la DNA dacă fostul soţ avea cunoştinţă despre tranzacţie, am spus că da, că nu am fost de acord cu cererea de a micşora valoarea tranzactiei şi că fostul soţ mi-a cerut să aplic legea. Am fost întrebată dacă ştiu mai multe personae, printre care pe Dan Andronic, Tal Silbestein şi Marius Marcovici şi am spus că da”, a continuat martorul. 

În continuare, Valmar a precizat că a avut cu Dan Andronic o relaţie de prietenie, de familie. “Am mai fost întrebată dacă-l cunosc pe Shimon Shevez. L-am văzut o singură dată, la nunta lui Dan Andronic. O altă întrebare de la DNA a fost dacă fostul soţ ştia ceva despre retrocedarea respectivă. I-am zis că nu cred că ştie mai multe şi că, dacă consideră, ar trebui să-l cheme. Am mai fost întrebată de relaţia de prietenie cu Andronic şi am mai spus că într-o conversaţie dintre mine şi Tal mi-a zis că vrea să cumpere nişte terenuri în România şi dacă aş fi de acord să perfectez eu tranzacţia. I-am zis că da, dar să văd actele înainte. Menţionez că nu am încheiat niciun contract privind vânzarea unor terenuri”, a mai arătat fosta soţie a lui Tăriceanu.

La întrebarea procurorului DNA dacă discuţiile cu Tal Silbertein erau despre terenurile care aparţineau lui Paul al României, martorul a arătat că despre aceste terenuri era vorba, dar "la modul general", iar discuţiile erau din 2007. 

Întrebată când a aflat că Remus Truică este implicat în retrocedarea terenurilor, Valmar a arătat că atunci când a fost contactată de avocatul cumpărătorului a aflat că administratorul societăţii cumpărătoare era Remus Truică. "Întâlnirea pe care am avut o cu acesta a avut că obiect propunerea privind  taxele notariale. Avocatul Robert Roşu m-a contactat. Am întrebat cine reprezintă societatea cumpărătoare şi avocatul Roşu mi-a spus că la birou o să se prezinte reprezentantul Reciplia, Remus Truică”, a mai arătat martorul.

Întrebată dacă soţul sau ştia despre contractul pe care urma să-l semneze cu Truică, Ioana Valmar a susţinut că nu obişnuieşte să discute cu soţ despre clienţii săi. "Mi s-a părut nelalocul ei propunerea pe care Truică mi-a făcut-o, aceea de a micşora preţul tranzacţiei. Aceasta a fost o excepţie, am discutat cu soţul meu despre asta. Între Tal Silbestaein şi Călin Tăriceanu nu era la fel de mare prietenia că între fostul soţ şi Dan Andronic. Se întâlneau des, fiind consultantul lui politic". 

Întrebată cum s-a ajuns tocmai la biroul sau notarial, Valmar a arătat că a fost contactată de avocatul Roşu: "Tal îmi spusese că în eventualitatea cumpărării unor terenuri se va adresa biroului meu. Când am fost contactată am crezut că de acolo a venit alegerea biroului meu”. 

Instanţa l-a audiat, marţi, şi pe Ciprian Aparschivei, un fost apropiat al lui Remus Truică, acesta arătând că nu ştie ca Tăriceanu să se fi implicat direct în retrocedările din acest dosar. “Am confirmat că ştiu despre relaţiile dintre Remus Truică şi ceilalţi implicaţi în acel dosar. Vorbeau despre afaceri tot timpul. Truică mi-a solicitat calculul unor taxe notariale pentru o tranzacţie. Ştiu că partenerii israelieni erau în relaţii de afaceri cu Popescu Tăriceanu şi că erau şi prieteni. Truică îmi spunea că se întâlneşte cu Popescu Tăriceanu sau îl duceam chiar eu acolo. Nu am participat la astfel de întâlniri directe. În afara informării pe care mi-a făcut o Truică în legătură cu nelămurirea vizând taxele notariale, nu-mi amintesc să mai fi spus altceva. I-am văzut împreună la sărbătorirea zilei de naştere a lui Tal, în Israel. Erau Truică, Tal şi Tăriceanu. Am participat şi eu”, a arătat al doilea martor. 

El a mai susţinut în instanţă că Remus Truică i-a spus că partenerii evrei doresc ca actele de vânzare să fieîntocmite la cabinetul "doamnei Tăriceanu": “Tot de la Truică ştiu că Tăriceanu îşi dorea acest lucru. L-am văzut în biroul acestuia, dar nu ştiu în ce an. Nu am luat parte la discuţie".  Întrebat de avocatul lui Tăriceanu când i-a spus Truică faptul că vrea să semneze tranzacţia la cabinetul Ioanei Tăriceanu, martorul a spus că nu îşi aminteşte. 

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 23 mai, când ar urma să fie audiaţi alţi doi martori - Şerban Mihăilescu şi Traian Poenaru.

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce, pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului.

În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.