Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) şi membru al Comisiei de retrocedări, judecat în dosarul supraevaluării cu 70 milioane de euro a unui teren, a susţinut, luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti că nu-l cunoştea pe omul de afaceri Horia Simu şi că nu a săvârşit o ilegalitate când i-a aprobat dosarul de despăgubire, având în vedere că acesta a adus adeverinţe medicale potrivit cărora suferea de tensiune arterială şi angină pectorală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Theodor Nicolescu a vorbit, luni, mai multe ore despre dosarul lui Horia Simu la Curtea de Apel Bucureşti.

"Mi-am exercitat atribuţiile de serviciu cu respectarea legii. Nu am adus un prejudiciu în patrimoniul statului. În octombrie 2005 am fost numit vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). Am deţinut funcţia până în 2008, când am fost numit secretar de stat la Ministerul Justiţiei şi am fost numit în Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP”, a precizat fostul deputat liberal Theodor Nicolescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a arătat că dosarul prin care Horia Simu cerea despăgubiri pentru un hectar de teren a ajuns în septembrie 2007 la ANRP şi a fost soluţionat în februarie 2008.

"Nu-l cunoşteam pe Horia Simu. Referitor la cererile de prioritate, pentru a stabili o ordine, la ANRP erau 60.000 de dosare pe legea 10. Cele mai multe venite prin poştă. Când au fost verificate, 60 la sută dintre ele erau incomplete. Astfel, având în vedere numărul mare, s-au stabilit două proceduri: extragerea aleatorie şi acordarea cererilor de prioritate care erau motivate. Cererea de prioritate formulată de Simu a fost aprobată de Comisie în ianuarie 2008. (...) Orice diagnostic medical din acte dădea prioritate dosarelor. Comisia fusese sesizată cu 114 cereri de prioritate din care au fost aprobate 113, iar a inculpatului Simu a fost amânată. Nu-mi amintesc discuţiile de atunci, dar Comisia a cerut acte doveditoare. Aveam nevoie de acte recente. Nu l-am cunoscut pe Simu pe toată durata procedurii. Diagnosticul său era tensiune arterială şi angină pectorală. A mai adus o adeverinţă şi pe 31 ianuarie 2008 a intrat din nou dosarul în Comisie. Atunci au fost aprobate 290 de cereri de prioritate”, a povestit Nicolescu în faţa instanţei.

El a mai arătat că, din cauza numărului mare de diagnostice medicale depuse odată cu cererile de despăgubire, membrii comisiei au luat decizia să acorde prioritate doar persoanelor bolnave de cancer, dar că şi-au dat seama că aşa îi discriminează pe ceilalţi foşti proprietari, aşa că au renunţat la idee.

"În decembrie 2005 am decis să dăm prioritate doar persoanelor bolnave de cancer. Am fost sesizaţi de Secretariat că încălcăm legea privind combaterea discriminării. Nu puteam să fac diferenţa dintre diagnosticul de prostată şi angiom pentru că nu eram de specialitate”, a continuat fostul deputat.

Despre cererea de despăgubire a lui Horia Simu el a mai arătat nu o putea respinge doar pentru că era cesionar. "Nici nu ştiam că are acesta calitate”, a mai susţinut Nicolescu.

În dosarul judecat luni de Curtea de Apel Bucureşti, Horia Simu a spus că nu doreşte să dea declaraţie.

De la proces a lipsit reprezentantul Ministerului Finanţelor, parte păgubită cu 70 de milioane de euro.

Pe 25 august 2015, omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu 70 milioane de euro.

Pe lângă aceştia, mai sunt judecaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu, Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Bărbulescu), dar şi expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Potrivit DNA, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi de a stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

"În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea. Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia", mai arată anchetatorii.

Ei precizează că prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de 128.276.015 euro (1.315,53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.