Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, şi a lui Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziţiile făcute pentru Secţia de mari arşi din cadrul unităţii. Alături de ei sunt trimişi în judecată fostul şef al biroului de achiziţii, dar şi firma Gemedica S.R.L. şi fostul administrator al acesteia.
Procurorii DNA au anunţat, luni, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, dar şi a lui Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, pentru abuz în serviciu. Alături de ei este trimisă în judecată fosta şefă a Biroului Achiziţii din spital, Gontariu Marina-Magdalena, acuzată tot de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Galea Aurel Cătălin, administrator al S.C. Gemedica S.R.L., dar şi a societăţii respective, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
”În anul 2013, inculpaţii Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului şi Lascăr Ioan, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziţionat, cu încălcarea prevederilor legii privind achiziţiile publice şi la preţuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării «Unităţii de îngrijire a arşilor grav»”, anunţă DNA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit procurorilor, s-a produs, astfel, prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care: 4.791.431 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi şi 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată).
”La data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi în cadrul spitalelor de urgenţă.În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spaţiului «Unităţii de îngrijire a arşilor grav», inculpaţii Gontariu Marina-Magdalena şi Lascăr Ioan, în calitate de preşedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au întocmit documentaţia necesară achiziţionării aparaturii medicale”, se mai arată în rechizitoriu.
Potrivit procurorilor, în cuprinsul documentaţiei, s-a prevăzut, printre altele, valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.).
De asemenea, s-a prevăzut ca atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.
La baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.
”Documentaţia respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot şi de managerul unităţii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitaţie şi a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurenţa între aceştia şi ofertantul care a câştigat licitaţia, respectiv Gemedica S.R.L”, mai spun procurorii.
Potrivit acestora, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni.
Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), şapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.
”Barocamera nu este funcţională şi nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune”, arată DNA.
În acest dosar proccurorii au instituit sechestru şi au pus proprire asupra unor bunuri ale lui Alexandru Macovei, Marina-Magdalena Gontariu, Ioan Lascăr, Aurel Cătălin galea şi S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deţinute în conturile bancare de Galea Aurel Cătălin. Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.