Procurorii DNA Ploieşti, care l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte PNL Vasile Blaga, susţin că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip fantomă ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.
Anchetatorii DNA au identificat în dosarul de corupţie al lui Vasile Blaga mai multe firme fantomă folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.
”Reprezentanţii firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (...) de la S.C. (...) SRL, (...) de la S.C. (...) SRL,(...) de la S.C. (...) SRL şi (...) de la S.C. (...) SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL Bucureşti, la sediul căreia se deplasau pentru semnarea lor şi întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deţinute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor – băncii borderouri fictive de achiziţii cereale şi fier vechi de la persoane fizice. (...) societăţile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăţilor efectuate de aceasta în conturile deţinute, în principal, la (...) şi au acceptat realizarea acestor operaţiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menţionate – (...), care a beneficiat şi el de un comision de 2% din acestea”, se arată în rechizitoriul prin care fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga a fost trimis în judecată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Procurorii susţin că felul în care banii au fost scoşi din două companii naţionale care au încheiat contracte cu firma controlată de Berdilă este rezultatul unei înţelegeri la nivelul conducerii PDL.
”La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare – (...) - a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ,<<cotizeze>> pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.
Surse judiciare susţin că una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Aceleaşi surse suţin că fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.
”În acest sens, Ştefan Gheorghe – în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare - şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate”, menţionează documentul citat.
Procurorii susţin că Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga, folosindu-se de omul numit la conducerea Transelectrica, ar fi pus la punct organizarea unor licitaţii pentru atribuirea unor contracte derulate de compania naţională, licitaţiile fiind făcute cu dedicaţie, iar caietele de sarcini incluzând prevederi care să favorizeze firma lui Berdilă.
”În perioada 2011 – 2012, Ştefan Gheorghe l-a informat pe Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului acelei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor. Astfel, în perioada 2011 – 2012, Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţiiservicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procent cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte – coordonată de Blaga Vasile - suma totală de aproximativ 10.000.000 lei”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.
Procurorii susţin că Vasile Blaga a ştiut de la început la ce făceau referire afacerile dintre Transelectrica şi Romsys şi că a fost de accord cu derularea acestora.
În 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploieşti, iar ulterior procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său şi l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o când era secretar general al PDL. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ Gheorghe Ştefan.
”În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, potrivit DNA.
Luni, 28 noiembrie, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Ploieşti. Totodată, anchetatorii ”au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat faţă de inculpaţii Berdilă Horaţiu Bruno, Ştefan Gheorghe precum şi faţă de alte persoane”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...