Direcţia Naţională Anticorupţie a contestat decizia prin care Curtea de Apel Alba Iulia a decis încetarea executării pedepsei în cazul fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara Dan Daniel, acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi intervenit într-un concurs organizat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o contestaţie în anulare la decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care instanţa a decis încetarea executării pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel.
Mocan a spus că contestaţia DNA va fi judecată în data de 28 martie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Curtea de Apel Alba Iulia a emis, în 9 februarie, prima decizie în care constată dezincriminarea unor prevederi ale infracţiunii de abuz în serviciu şi a stabilit încetarea executării pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare dată în cazul fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara Dan Daniel, acuzat că ar fi intervenit într-un concurs organizat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Instanţa şi-a bazat decizia pe hotărârea Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, care menţinea abuzul în serviciu, dar dădea o altă interpretare sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos".
În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională stabilea că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”.
După ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Dan Daniel a formulat, în octombrie 2016, la Tribunalul Hunedoara, o contestaţie la executare, care, în 16 noiembrie, i-a respins-o ca nefondată. Ulterior, Dan Daniel a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, care în 9 februarie i-a admis contestaţia.
Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat în totalitate încheierea Tribunalului Hunedoara, a constatat ”dezincriminarea faptei prevăzute de art. 297 alin.1 Cod Penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fost condamnat” (abuzul în serviciu – n.r.) şi a dispus ”încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.
Curtea de Apel Alba Iulia a motivat ulterior anularea unei condamnări date într-un caz de abuz în serviciu prin faptul că o decizie din 2016 a Curţii Constituţionale a dezincriminat parţial abuzul în serviciu, arătând că inculpatul fusese condamnat pentru că a încălcat o hotărâre de guvern, nu o lege, o ordonanţă sau o ordonantă de urgenţă.
”Curtea statuează că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale Guvernului”, se arată în motivarea instanţei.
Judecătorii au ajuns la concluzia că "dispoziţiile articolului 246 din Codul penal din 1969 şi ale articolului 297 alin. (1) din Codul penal (privind abuzul în serviciu, n.r.) sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»”.
Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că, urmare a deciziei de neconstituţionalitate din vara anului trecut, practic, “a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă”.
În plus, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că, prin pronunţarea deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, a intervenit o dezincriminare parţială a infracţiunii de abuz în serviciu.
Fostul secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara Dan Daniel a fost condamnat în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a intervenit în cadrul desfăşurării examenului pentru postul de director al DGASPC Hunedoara, decizia definitivă fiind pronunţată în 5 aprilie 2016.
În 13 februarie, patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania judecate pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la abuz în serviciu au fost achitate definitiv de Curtea de Apel Cluj. Purtătorul de cuvânt al instanţei clujene, Lucian Marian, declara că decizia de achitare s-a bazat pe hotărârea Curţii Constituţionale din iunie 2016, ”prin care a fost interpretată norma privind abuzul în serviciu”.
”Vorbind cu unul dintre membrii completului, am înţeles că decizia de achitare pentru abuz în serviciu sau participare la abuz în serviciu s-a baza pe decizia Curţii Constituţionale din iunie 2016, prin care a fost interpretată norma privind abuzul în serviciu. Mai concret, analizând faptele pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii, s-a ajuns la concluzia că acele îndatoriri sau obligaţii pe care le-ar fi încălcat nu erau prevăzute de lege sau OUG, ci de acte normative inferioare”, spunea Lucian Marian.
În 7 martie, un număr de 28 de persoane, între care un om de afaceri din Alba Iulia, angajaţi ai acestuia şi funcţionari ai unei bănci, au fost achitaţi de Tribunalul Alba într-un caz de abuz în serviciu cu un prejudiciu de aproximativ 11 milioane de euro, hotărârea instanţei fiind fundamentată pe decizia Curţii Constituţionale din 2016, prin care s-a limitat pedepsirea abuzului în serviciu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.